Sindrom gorućih usta: simptomi, uzroci i tretman

author
4
1 minute, 50 seconds Read

Ukoliko često osećate nelagodnost ili osećaj pečenja u ustima i na jeziku to može biti „sindrom gorućih usta“. Bol nastao usled peckanja usne duplje može da se ponavlja i često je toliko jak da je nepodnošljiv. 

Šta je sindrom gorućih usta?

 Ovaj sindrom prvenstveno pogađa usnu duplju, usne i jezik. Pacijent oseća peckanje i bol iz nepoznatih razloga. To je neugodno stanje koje može nastati iz nekoliko razloga ili može, a i ne mora, biti zavisno od  drugih stanja organizma kao što su menopauza, psihološki problemi, nutritivni nedostaci i poremaćaji usta kao što su oralna kandidijaza (gljivično oboljenje) ili suva usta ( kserostomija).
Neki istraživači ukazuju na to da oštećeni nervi u usnoj duplji mogu biti uzrok ovog stanja. Od velike je  važnosti odrediti zbog čega nastaje ovaj sindrom ali je to, ujedno, i veoma komplikovano.

Znak i simptomi sindroma

Sindrom gorućih usta se često identifikuje kao bol u jeziku, na usnama, desnima, nepcu ili grlu. Klinike za stomatologiju navode da je najčešći uzrok nedostatak vitamina B-12, odnosno anemija, što je stanje kada u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvih zrnaca usled nedostatka ovog vitamina u organizmu. Još jedan od uzroka može biti i nedostatak jezičnih papila.

Simptomi

Akutni osećaj pečenja na jeziku, usnama, desnima, nepcu, grlu i okolnom području su ključni simptomi ovog stanja. Drugi simptomi vezani za ovaj sindrom uključuju upalu usta, suva usta, ukočenost jezika i metalni ukus u ustima.

Bol može biti pravilan ili ne, različit od pojedinca do pojedinca. Ovo oboljenje se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Najčešći uzroci

 • Suva usta
 • Gljivične infekcije
 • „Geografski jezik“
 • Psihološki faktori
 • Nutritivni nedostaci
 • Loša proteza
 • Neuropatsko stanje
 • Oralna i zubna navika
 • Endokrini poremaćaji
 • Iritacija

Tretman

Tretman stanja se razlikuje od pojedinca do pojedinca u zavisnosti od uzroka. Zajedno sa svojim stomatologom možete pronaći najbolje načine za lečenje. Stomatolog će sprovesti brojne dijagnostičke  testove, uključujući i broj krvih ćelija (CBC), testove krvi, alergijske testove, kulturu oralnog brisa ili biopsiju.

Similar Posts

4 Comments

 1. avatar
  M says:

  Postovani,
  Unazad par meseci imam porblem sa pečenjem jezika i donje usne. Vise stomatologa je obavilo pregled i nije utvrdio nista neobicno. Briseve jezika i grla sam radila vise puta, bili su negativni, nalazi krvi su uredni, vitamin b, gvozdje takodje. Nikad nisam dobila nikakvu terapiju a imam problem koji mi narusava svakkdnevni zivot. Obavila sam preglede kod vise orl specijalista ali nijedan od njih njje pronasao nista neobicno. Da li mozete da mi kazete sta bi mogao biti uzrok konstantnom peckanju jezika? I da li da radim jos neku analizu?
  Unapred hvala

  1. avatar
   D says:

   postovani,
   i ja isto imam slican problem,vec mesec ipo dana su mi konstantno suva usta i peckanje oko usana,uradila sam celu krvnu sliku,secer,gvozdje,stitna zlezda i sve ostalo i sve je u granicama normale,koristim lip eucerin to su mi preporucili u apoteci al ne pomaze,recite mi sta bi mogao biti uzrok i jos koje treba analize da uradim
   unapred hvala

 2. avatar
  Goran says:

  Nisam lekar ali takodje imam ovaj problem i dosao sam do saznanja da ovo moze biti problem nastao od vracanja zeludacne kiseline u grlo i usta ili cak samo zbog isparavanja te kiseline a sve zbog bolesti zvane refluks ili po narodski gorusica. Znaci proveriti zeludac, najbolje gastroskopijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *