Mediko

Blog · May 16, 2019

aromaterapija

Aromaterapija

Umetnost i nauka upotrebe eteričnih ulja za poboljšanje zdravlja i lepote

Ulja ekstraktovana iz biljaka opisana su kao njihova „životna sila“  koja im je potrebna   u fiziološkim procesima (za njihov opstanak) ujedno dajući im i miris.
Ova eterična ulja se dobijaju iz cveća, bilja, začina, vlakana i šume. Oni se ekstraktuju procesom destilacije i estrakcije  rastvarača. Eterična ulja su pod uticajem sunčeve svetlosti i zato se čuvaju u tamnim bočicama.

Sintetička ulja se ne koriste u aromaterapiji, iz razloga, što njima nedostaju prirodni elementi a neki od manjih sastojaka koje poseduju ne moraju biti identični.

Kako se primenjuje aromateraja?

Ona se korisiti u nekoliko slučajeva:

  • masaža
  • kupke
  • obloga
  • inhalacija
  • isparenja itd.

U procesu masaže eterično ulje se razblažuje sa baznim i nanosi se na celo telo. Ovo je najefikasniji način upotrebe ulja.

U pripremi kupke:  Eterično ulje (6-10 kapi) se dodaje u kadu sa vodom. (Količina ulja u pripremi kupke za bebe je smanjena). Osoba tada uranja u vodu udišući  paru u trajanju od 20 minuta.

U pripremi obloge:  2-3 kapi eteričnog ulja se dodaju u  100ml tople vode, potom se pamučna tkanina natopljena i oceđena stavlja na željeni deo tela.

Kod inhalacija:  2-3 kapi eteričnog ulja se dodaju u  posudu sa kipućom vodom. Te se para udiše nekoliko minuta.

Isparavanje:  Sva eterična ulja lako isparavaju i pri tom deluju kao antiseptici. Zbog tih svojstava su korisna kao osveživači vazduha. Različita eterična ulja utiču na različita stanja u organizmu. Tako miris sandalovine pomaže pri opuštanju uma, dok pepermint pomaže pri koncentraciji itd.