Mediko

Bolesti · November 14, 2023

Crveni vetar

Crveni vetar – šifra bolesti A46

MKB grupa bolestiŠifra bolestiDijagnozaLatinski naziv
Zarazne i parazitarne bolestiA46Crveni vetarErysipelas

Crveni vetar – šifra bolesti A46: Simptomi, dijagnoza i liječenje

Crveni vetar, poznat i kao erizipel, je bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva uzrokovana bakterijom Streptococcus pyogenes. Ovdje su ključne informacije o simptomima, dijagnozi i liječenju ove bolesti.

Simptomi crvenog vjetra

Simptomi crvenog vetra uključuju naglo pojavljivanje crvenila na koži, obično na licu, rukama ili nogama, koje može biti popraćeno oticanjem, bolom ili osjećajem topline. Može se javiti i groznica, zimica i opća slabost.

Dijagnoza crvenog vjetra

Dijagnoza se obično postavlja na temelju fizičkog pregleda i anamneze pacijenta. Ponekad se uzima bris kože radi laboratorijske analize kako bi se potvrdila prisutnost bakterije Streptococcus pyogenes.

Liječenje crvenog vjetra

Liječenje crvenog vetra obično uključuje primjenu antibiotika, najčešće penicilina ili sličnih lijekova, kako bi se eliminirala bakterijska infekcija. Važno je uzimati antibiotike prema uputama liječnika i završiti cijeli tretman kako bi se spriječila recidivna infekcija.

Prevencija crvenog vjetra

Prevencija crvenog vjetra uključuje održavanje dobrih higijenskih navika, poput redovitog pranja ruku, te izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta s oboljelima. Također je važno educirati ljude o simptomima ove infekcije kako bi se spriječilo širenje bolesti.