Mediko

Blog · August 23, 2023

dr Anthony Chaffee

Dr Anthony Chaffee u intervjuu govori o toksinima u biljkama i kakav je njihov uticaj na ljudsko zdravlje

U nedavnom intervjuu za Low Carb Down Under, dr Anthony Chaffee, istraživač i stručnjak za ishranu, istakao je zanimljiv pogled na biljke kao potencijalne pretnje po zdravlje ljudi. Naslov izlaganja, “Biljke pokušavaju da vas ubiju”, možda zvuči dramatično, ali dr Chaffee je koristio ovu provokativnu temu kako bi skrenuo pažnju na toksine i hemijske spojeve koji se nalaze u mnogim biljkama i njihov potencijalni uticaj na ljudsko telo.

Dr Anthony Chaffee je američki lekar specijalizovan za neurohirurgiju koji se tokom 20 godina bavio istraživanjem optimalnih prehrambenih navika za sportske performanse i zdravlje. Njegova tvrdnja je da većina takozvanih hroničnih bolesti koje lekari danas leče zapravo proizilazi iz hrane koju jedemo ili ne jedemo i da se u mnogim slučajevima mogu lako obrnuti promenama u ishrani.

U osnovi, izlaganje je istaklo da su biljke živi organizmi koji razvijaju svoje odbrane protiv predatora. “Dok životinje mogu pobeći ili se boriti, biljke ne mogu, pa koriste različite stvari, ali otrovi su jedan od njihovih glavnih odvraćajućih mehanizama. Koriste ove odbrambene hemikalije da otruju životinje koje pokušavaju da ih pojedu”, navodi dr Chaffee. On je ukazao na više kategorija toksina koji se nalaze u biljkama, uključujući:

  • Lektine: Ovi proteini prisutni u mnogim biljkama vezuju se za ugljene hidrate na površini ćelija i mogu imati različite efekte na telo, uključujući i vezivanje za insulin i leptin receptore, što može uticati na regulaciju apetita i metabolizma.
  • Cijanogene glikozide: Ovi toksini prisutni su u određenim biljkama kao što su gorki bademi. Kada se ove biljke oštete, oslobađa se cijanid, što može biti opasno za ljudsku konzumaciju.
  • Hormonske disruptore: Neki biljni spojevi mogu imitirati hormone u ljudskom telu i izazvati hormonske promene koje mogu uticati na reprodukciju, nervni sistem i druge funkcije.
  • Oksalate: Ovi spojevi se mogu vezati za minerale kao što su kalcijum i magnezijum, sprečavajući njihovu apsorpciju i potencijalno doprinoseći problemima sa zdravljem.
  • Fototoksičnost: Određene biljke mogu sadržati supstance koje reaguju sa svetlošću i mogu izazvati kožne opekotine i iritacije kada dođu u dodir s kožom.

Dr Chaffee dalje ističe: “Mnoge biljke sadrže toksine koji su direktno ili indirektno povezani s različitim zdravstvenim problemima. Primeri uključuju alergijske reakcije, poremećaje u varenju, hormonske disbalanse i potencijalno povećan rizik od različitih bolesti.”

Jedno od ključnih pitanja koja je postavio jeste da li je česta preporuka za unos velikih količina povrća i voća u ishrani stvarno opravdana. Dr Chaffee je ukazao na istraživanja koja sugerišu da mnogi toksini prisutni u biljkama mogu doprineti hroničnim bolestima. On je takođe naveo da su mnogi ljudi u prošlosti i danas živeli na dijetama zasnovanim na mesu i da su imali dobro zdravlje, suprotno uobičajenim stavovima o neophodnosti konzumacije velike količine biljaka.

Ova izlaganja su izazvala diskusiju u medicinskoj zajednici. Neki se slažu s argumentima dr Chaffee-a i vide potrebu za daljim istraživanjem uticaja biljaka i njihovih toksina na ljudsko zdravlje. Drugi smatraju da je balansirana ishrana, koja uključuje i voće i povrće, i dalje ključna za optimalno zdravlje.