Blog / Kardiolozi / Lekari · June 16, 2023

dr malhotra u emisiji o srcanoj bolesti

Dr Malhotra: Statini i srčane bolesti – da li je vreme za promene?

Pionir pokreta za životni stil i kardiolog dr Malhotra iznosi kritiku na račun efikasnosti statina u prevenciji srčanih bolesti, ističući važnost smanjenja rezistencije na insulin.

U nedavnom intervjuu za “The Doctor’s Pharmacy” emisiju, dr Malhotra, poznati kardiolog i zagovornik životnog stila kao terapije, razgovarao je sa dr Markom Hymanom o efikasnosti statina u lečenju srčanih bolesti. On je izneo svoje mišljenje da je trenutni pristup statinima nedovoljno efikasan, istovremeno naglašavajući važnost smanjenja rezistencije na insulin za unapređenje zdravlja srca.

Dr Malhotra je izrazio svoju zabrinutost zbog činjenice da uprkos masovnom propisivanju statina, epidemija srčanih bolesti i dalje ostaje vodeći uzrok smrtnosti. On je ukazao na nedovoljnu efikasnost statina u stvarnom svetu, gde mnogi pacijenti prekidaju terapiju zbog neželjenih efekata poput umora i bolova u mišićima. Kao kardiolog koji je imao priliku da tretira brojne pacijente sa srčanim bolestima, dr Malhotra je bio svedok prekomernog propisivanja statina, bez obzira na nivoe holesterola, zbog verovanja da su statini antiinflamatorni i imaju trenutno dejstvo.

“Statini možda imaju određeni učinak, ali samo kod malog broja pacijenata. U stvarnom svetu, njihova korist u smanjenju srčanih bolesti je zanemarljiva. Epidemija srčanih bolesti i dalje traje, uprkos očekivanjima da će statini rešiti taj problem”, izjavio je dr Malhotra.

Dr Malhotra je takođe naglasio da je rezistencija na insulin ključni faktor rizika za srčane bolesti, kao i druge hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i gojaznosti. On je ukazao na vezu između prekomernog unosa šećera i skroba i razvoja rezistencije na insulin. Prema njegovim rečima, šećer je postao “javni neprijatelj broj jedan” u zapadnoj ishrani, budući da se nalazi u velikom broju prerađene hrane.

“Da bismo rešili ove zdravstvene probleme, moramo se usredsrediti na smanjenje rezistencije na insulin putem promene u ishrani i načinu života”, istakao je dr Malhotra.

Dr Malhotra je istakao da je važno promeniti paradigmu u pristupu prevenciji i lečenju srčanih bolesti. Umesto fokusiranja samo na statine, on je zagovarao koncentraciju na smanjenje rezistencije na insulin kao glavnog faktora rizika. On je naglasio da je rezistencija na insulin odgovorna za veliki broj srčanih oboljenja i da je takođe povezana sa mnogim drugim hroničnim bolestima.

Uzimajući u obzir podatke iz istraživanja i studija, dr Malhotra je zaključio da je korist od statina u prevenciji srčanih bolesti vrlo mala u stvarnom svetu, dok se neželjeni efekti često javljaju. On je pozvao na promenu fokusa i usredsređivanje na smanjenje rezistencije na insulin kroz promenu ishrane i usvajanje zdravijeg načina života.