Mediko

Blog · October 23, 2023

dr Paradip Jamnadas kardiolog

Dr Paradip Jamnadas otkriva vezu između kalcijuma, vitamina K2 i nakupljanja plaka u krvnim sudovima u intervjuu

Dr Pradip Jamnadas je ugledni kardiolog i osnivač Cardiovascular Interventions sa više od 31 godinom iskustva u Centralnoj Floridi. Nagrađivan titulom “Orlando Top Doctor” više od decenije zaredom, dr Jamnadas je takođe angažovan kao asistent kliničkog profesora na Univerzitetu Florida State i Univerzitetu Centralne Floride na Medicinskom fakultetu, gde deli svoje znanje sa medicinskim studentima i rezidentima.

Kao lekar, dr Paradip je primetio da postoji povezanost između srčanih bolesti, blokade arterija i nedostatka vitamina K2. Kako bi na adekvatan način objasnio tu vezu, prvo treba razumeti da kalcijum ima ključnu ulogu u našem organizmu, posebno za zdravlje kostiju. Međutim, problem nastaje kada unosimo velike količine kalcijumskih suplemenata bez dovoljno vitamina K2.

Dr Paradip navodi: “Studije su pokazale da unos više od jednog grama dnevno kalcijumskih suplemenata može povećati rizik od srčanih bolesti za čak 20%. To je iznenađujuće, s obzirom na to da bismo očekivali da će kalcijum biti koristan za srce.” Međutim, ovde je ključno da je vitamin K2 neophodan kako bi se kalcijum usmerio tamo gde treba, u kosti, a ne u krvne sudove.

Vitamin K2 je ključni igrač. On aktivira proteine poput osteokalcina, koji omogućava kalcijumu da se deponuje u kosti, čime se ojačavaju kosti. Osim toga, u krvnim sudovima, vitamin K2 aktivira protein Matrix GLA, koji pomaže da se kalcijum iz krvnih sudova izbaci i preusmeri ka kostima. Ako nemamo dovoljno vitamina K2, to može dovesti do neadekvatnog preusmeravanja kalcijuma, što može dovesti do kalcifikacije arterija i slabljenja kostiju.

Vitamin K2 se može pronaći u fermentiranim proizvodima, kao što su fermentirani mlečni proizvodi i u nekim vrstama mesa, jaja i mleka. Takođe, biljke bogate vitaminom K1, kao što su zelena lisnata povrća, mogu biti korisne, ali prelazak K1 u K2 u organizmu nije efikasan ako nema dovoljno masti u ishrani.

Što se tiče testa za merenje nivoa vitamina K2 u organizmu, trenutno ne postoji praktičan test za merenje nivoa vitamina K2. Međutim, možemo pratiti nivo nekarboksilovanih proteina, što može ukazati na deficijenciju vitamina K2. Ova oblast istraživanja se još razvija.

“Najbolji način da obezbedite dovoljno vitamina K2 je uključiti fermentirane proizvode poput kefira, sira i jogurta u ishranu. Takođe, konzumiranje mesa i jaja od životinja koja se hrane prirodnom ishranom može pomoći. Važno je da vodimo računa o ishrani kako bismo osigurali da unosimo dovoljno vitamina K2. ” , ističe dr Paradip.

Dr Paradip za kraj govori o tome kako preporučena dnevna doza vitamina K2 još nije zvanično uspostavljena, ali nekoliko studija ukazuje na to da unos od najmanje 32 mikrograma dnevno može biti koristan za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ipak, uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom pre nego što se promeni ishrana ili uključe dodaci ishrani.