Mediko

Blog · March 8, 2024

dr Stephen Westaby kardiohirurg

Dr Stephen Westaby u intervjuu: Da li se ljudsko srce može zameniti mašinom?

Profesor Stephen Westaby je britanski kardio-hirurg u bolnici John Radcliffe u Oksfordu, Engleska. Osvojio je nagradu za Midlandera godine 2002. godine. U ovom intervjuu je govorio o inovacijama u oblasti medicinske tehnologije. Dr Westaby, čija su dostignuća obeležila polje kardiovaskularne medicine, podelio je svoje iskustvo i viziju budućnosti.

Jedno od ključnih pitanja bilo je pitanje o aktuelnim promenama u pristupu transplantaciji organa, posebno u vezi sa inicijativom vlade da postane standard doniranje organa, osim ako pojedinac ne odluči da se izuzme. Dr Westaby je izrazio svoje razumevanje potrebe za organima, ali je naglasio da postoji potreba za alternativnim rešenjima.

“Veštačko srce predstavlja inovativan pristup rešavanju problema teške srčane insuficijencije. Transplantacija srca ima svoje ograničenja, a veštačka srca mogu pružiti održivo rešenje za pacijente koji se bore sa ovim stanjem”, rekao je dr Westaby.

Ovaj medicinski stručnjak naglasio je da su veštačka srca postala realna opcija, naročito s obzirom na ograničen broj organa za doniranje. Citirajući svoje dugogodišnje iskustvo, dr Westaby je istakao: “Veštačka srca omogućavaju pacijentima da žive sa visokim kvalitetom života, a naši najnoviji modeli obećavaju izuzetne rezultate.”

Jedno od najupečatljivijih dostignuća dr Westabya je implantacija veštačkog srca pacijentu koji je prema proceni kardiologa imao samo mesec dana života. Pacijent, Peter Halton, je živeo punih osam godina sa veštačkim srcem. Ovo je samo jedan od primera kako ova tehnologija može značajno produžiti život i poboljšati kvalitet pacijentovog života.

Iako su veštačka srca pokazala izuzetne rezultate, jedan od izazova je pristupačnost ove tehnologije. Dr Westaby deli svoje ambicije u vezi sa razvojem pristupačnih modela veštačkih srca u Velikoj Britaniji.

On je rekao da se poslednjih deset godina radi na razvoju pristupačnih britanskih modela veštačkih srca. Njihova tehnologija koristi najnovije naučne metode, uključujući dinamiku kompjuterskog toka, kako bi obezbedili optimalno funkcionisanje uređaja. Cilj je da ovi uređaji budu dostupni svima kojima su potrebni.