Mediko

Blog / Dijete · July 4, 2023

dr Viliam Li

Dr Vilijam Li otkriva uticaj organske hrane na zdravlje

Doktor Li, koji je već godinama proučavao vezu između ishrane i zdravlja, deli svoje saznanje o organskoj hrani i njenim prednostima. Njegova fasciniranost organskim proizvodima potiče iz objavljene studije u časopisu Nature, koja je istraživala razliku između konvencionalno i organski uzgajanih jagoda.

“Bio sam skeptik godinama kada je u pitanju organska hrana. Mislio sam da je to samo marketinški trik, a hrana je izgledala lepo, ali bila skupa. Nisam bio siguran šta je istina i da li je to zaista zdravije”, priznaje dr Li. “Međutim, promenio sam mišljenje pre nekoliko godina kada sam otkrio istraživanje o jagodama. Ispostavilo se da su organske jagode imale dva puta više elagične kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim benefitima.”

Dr Li objašnjava da je jedan od razloga zašto organski uzgajane biljke imaju veću koncentraciju korisnih supstanci u tome što biljke reaguju na napade insekata. Kada biljke budu oštećene, kao što je slučaj kada insekti grickaju lišće ili stabljike, biljke proizvode više bioaktivnih supstanci kao odgovor na povrede. Kada se biljke uzgajaju sa pesticidima, manje je napada insekata, a samim tim i manje se proizvode korisne supstance poput elagične kiseline.

Dr Li naglašava da je prisustvo korisnih supstanci u koži voća i povrća veoma važno. Na primeru jabuka, krušaka i breskvi, ističe da se u spoljnom sloju voća nalazi supstanca pod nazivom ursolična kiselina, koja je koncentrisana upravo u koži. Ova kiselina stimuliše rast krvnih sudova, pomaže u zaceljivanju i ima brojne blagotvorne efekte na organizam. Iako može biti primamljivo oljuštiti voće ili povrće zbog ukusa ili izgleda, uklanjanje kože može smanjiti korisne osobine hrane.

Dr Li je takođe istakao slučaj pacijentkinje sa hipotireozom kojoj je pomogao da promeni ishranu. Ona je bila na lekovima, ali se nije osećala dobro. Nakon promene ishrane na potpuno prirodnu ishranu, simptomi su joj se smanjili, a doza lekova je mogla biti smanjena. Ovaj primer jasno ilustruje kako ishrana može imati pozitivan uticaj na zdravlje pacijenata sa autoimunim bolestima.

Kada je reč o ishrani, dr Li je naglasio važnost konzumiranja cele hrane. On je objasnio da su obrada i aditivi u industrijski prerađenoj hrani često izazovni za naš organizam. Takva hrana može izazvati imunološke reakcije i inflamaciju, što može dovesti do razvoja raznih bolesti. Dr Li je preporučio da se fokusiramo na konzumiranje svežeg voća, povrća i biljnih proteina, jer su bogati hranljivim materijama i antioksidansima koji mogu poboljšati zdravlje.

“Preporučujem izbegavanje prerađene hrane, koja često sadrži hemijske dodatke, i fokusiranje na sveže voće, povrće i biljne izvore proteina” , kaže dr Li. Prema njegovim rečima, ishrana bazirana na celovitoj hrani, pretežno biljnoj, može imati blagotvorne efekte kod autoimunih bolesti. On preporučuje izbegavanje prerađene hrane, koja često sadrži hemijske dodatke, i fokusiranje na sveže voće, povrće i biljne izvore proteina. Ovi prirodni sastojci hrane mogu pomoći u smanjenju inflamacije u organizmu i podržati zdrav imunološki sistem.