Mediko

Blog · June 9, 2023

Ishrana i heliko bakterija

Ishrana i heliko bakterija: Namirnice koje mogu podržati borbu protiv infekcije

Heliko bakterija je vrsta bakterije koja se može naći u želucu i crevima ljudi. Ona je poznata kao glavni uzrok infekcija želuca, što može dovesti do različitih gastrointestinalnih problema poput čira na želucu ili upale sluznice. Iako je lečenje heliko bakterije obično zasnovano na antibioticima, određene namirnice mogu pomoći u podršci borbi protiv ove infekcije.

Probiotici

Probiotici su dobri mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore. Konzumiranje hrane bogate probioticima, poput jogurta, kefira ili fermentisane hrane poput kiselog kupusa, može pomoći u suzbijanju rasta heliko bakterija i obnavljanju zdrave crevne flore.

Brokoli i kupus

Ove vrste povrća su bogate jedinjenjima koja se nazivaju sulforafani. Studije su pokazale da sulforafani mogu imati antibakterijsko dejstvo protiv heliko bakterija. Dodavanje brokolija ili kupusa u ishranu može pružiti podršku u borbi protiv infekcije.

Med

Med je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih infekcija. Neka istraživanja sugerišu da konzumiranje meda može pomoći u smanjenju broja heliko bakterija u želucu. Međutim, važno je napomenuti da med treba konzumirati umereno zbog visokog sadržaja šećera.

Đumbir

Đumbir je začin koji se često koristi u kulinarskim jelima, a takođe ima i lekovita svojstva. Studije su pokazale da đumbir može imati antibakterijsko dejstvo protiv heliko bakterija. Dodavanje đumbira u ishranu može biti korisno za podršku imunološkom sistemu i borbu protiv infekcije.

Crni luk

Crni luk je poznat po svom antibakterijskom i antiinflamatornom dejstvu. Sadrži jedinjenja poput allicina koja mogu pomoći u suzbijanju rasta heliko bakterija. Dodavanje crnog luka u razna jela može biti korisno za podršku u borbi protiv infekcije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i jedinjenjima koja mogu imati antibakterijska svojstva. Studije su pokazale da konzumiranje zelenog čaja može smanjiti broj heliko bakterija u želucu. Redovno ispijanje zelenog čaja može biti korisno kao deo celokupnog plana lečenja.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih antiinflamatornih i antimikrobnih svojstava. Istraživanja sugerišu da kurkumin, aktivni sastojak kurkume, može pomoći u suzbijanju rasta heliko bakterija. Dodavanje kurkume u obroke ili konzumiranje kurkumskih dodataka može biti korisno u podršci imunološkom sistemu i smanjenju upale.

Pored ovih namirnica, takođe je važno pomenuti i biljne kapi koje mogu biti korisne u borbi protiv heliko bakterije. Biljne kapi protiv heliko bakterije obično se sastoje od ekstrakta lekovitih biljaka koje imaju antimikrobna svojstva. Na primer, kapi od kamilice, nane ili ruzmarina mogu imati protivupalno dejstvo i pomoći u smanjenju simptoma povezanih sa upalom uzrokovanom heliko bakterijom.

Biljne kapi mogu se uzimati oralno ili dodavati u čaj kako bi se povećala njihova efikasnost. Međutim, pre nego što koristite biljne kapi, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili fitoterapeutom kako biste bili sigurni da su prilagođene vašim potrebama i da neće izazvati kontraindikacije sa drugim lekovima koje možda koristite.