Mediko

Blog · April 6, 2023

Maslinovo ulje i zdravlje

Maslinovo ulje i zdravlje

Maslinovo ulje je jedno od najstarijih i najčešće korišćenih kulinarskih ulja u svetu, posebno u mediteranskim zemljama. Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, koji su povezani sa brojnim zdravstvenim prednostima.

Studije su utvrdile da konzumiranje maslinovog ulja može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta karcinoma. Takođe može poboljšati kontrolu nivoa šećera u krvi i pomoći u smanjenju inflamacije u telu.

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja se pripisuju visokom nivou antioksidanasa, posebno polifenola, koji su pokazali da štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Maslinovo ulje takođe sadrži oleinsku kiselinu, mononezasićenu masnu kiselinu koja može pomoći u smanjenju inflamacije i poboljšanju nivoa holesterola.

Kada koristite maslinovo ulje, najbolje je birati ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se pravi od čistih, hladno ceđenih maslina i ima najviši nivo antioksidanasa. Takođe je važno pravilno skladištiti maslinovo ulje kako bi se sprečila oksidacija i degradacija njegovih korisnih jedinjenja.

Maslinovo ulje za želudac

Jedan od načina na koji maslinovo ulje može pomoći u poboljšanju zdravlja stomaka je smanjenje upale. Hronična upala u stomaku može dovesti do raznih problema sa varenjem, uključujući nadimanje, zatvor i dijareju. Polifenoli u maslinovom ulju su se pokazali efikasnim u smanjenju upale u želucu i poboljšanju opšte funkcije varenja.

Maslinovo ulje takođe sadrži jedinjenje koje se zove oleinska kiselina, za koju se pokazalo da ima zaštitni efekat na sluzokožu želuca. Ovo može pomoći u sprečavanju oštećenja želuca i smanjiti rizik od razvoja čireva ili drugih gastrointestinalnih problema.

Osim toga, pokazalo se da je maslinovo ulje efikasno u stimulisanju proizvodnje žuči, koja je važna za varenje i apsorpciju masti. Ovo može pomoći u poboljšanju opšteg varenja i smanjenju simptoma probavnih problema.

Da bi se postigle najveće zdravstvene koristi od maslinovog ulja, preporučuje se upotreba ekstra devičanskog maslinovog ulja, koje je najmanje obrađeno i ima najviše antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja.