Mediko

Blog · September 5, 2023

ruzmarin

Ruzmarin – Rosmarinus officinalis

Ruzmarin je zimzeleni žbun poreklom sa Sredozemnog mora. Bio je pratilac faraona za večnost, simbol odanosti i sećanja na voljene. Slavu mu je donela „voda ugarske kraljice” u 14. veku, koja je vratila zdravlje kraljici oboleloj od reume i gihta. Ruzmarin sadrži lekovite gorke materije i smole, kao i malo eteričnog ulja i tanina. U malim količinama poboljšava cirkulaciju krvi i jača krvne sudove.

Za lečenje upotrebljavamo ruzmarinovo ulje, ali moramo biti opezni, jer u većim količinama izaziva upale.

Ruzmarin je dobra biljka za poboljšanje varenja u slučaju lenjog stomaka, koristan je za lošu cirkulaciju i bledilo. Podstiče rad jetre i lučenje žuči. Pored toga, ruzmarin uspešno reguliše menstrualni ciklus kod žena, ublažava kašalj, psihičku napetost i migrenu. Reumatizam se leči kapima od ruzmarina.

Zbog svega ovoga, ruzmarin treba da nađe svoje mesto među biljkama na terasi. Razmnožavamo je reznicama koje se lako ukorenjuju. Da bismo dobili bujnu biljku, moramo često da orezujemo njene izdanke.

Grančice ruzmarina sušimo u hladu ili u buketu koji smo okačili između polica u kuhinji. Kao začin koristimo ga za supu i paradajz sos, za pečenje i divljač. Ruzmarin se kombinuje sa timijanom, peršunom i đumbirom.