Simptomi · April 7, 2023

Simptomi aneurizme trbušne aorte

Aneurizma abdominalne aorte (AAA) je otok (aneurizma) aorte – glavnog krvnog suda koji vodi dalje od srca, niz stomak do ostatka tela.

Abdominalna aorta je najveći krvni sud u telu i obično je široka oko 2 cm – otprilike kao širina baštenskog creva. Međutim, može da nabubri do preko 5,5 cm – što lekari klasifikuju kao veliki AAA.

Velike aneurizme su retke, ali mogu biti veoma ozbiljne. Ako pukne velika aneurizma, to izaziva ogromno unutrašnje krvarenje i obično je fatalno.

Izbočenje se javlja kada zid aorte oslabi. Iako je nejasno šta uzrokuje ovu slabost, smatra se da pušenje i visok krvni pritisak povećavaju rizik od aneurizme.

AAA su najčešći kod muškaraca starijih od 65 godina. Zbog toga se svi muškarci pozivaju na skrining test kada napune 65 godina. Test podrazumeva jednostavan ultrazvučni pregled, koji traje oko 10-15 minuta.

U većini slučajeva, AAA ne izaziva primetne simptome. Međutim, ako postane velika, neki ljudi mogu razviti bol ili pulsirajući osećaj u stomaku ili uporni bol u leđima.

AAA obično ne predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje, ali postoji rizik da bi veća aneurizma mogla da pukne.

Najčešći simptom rupture aneurizme aorte je iznenadni i jak bol u abdomenu.