Blog · March 2, 2023

Šta je vitamin B6 i za šta je dobar

Šta je vitamin B6

Vitamin B6, ili piridoksin, je vitamin rastvorljiv u vodi koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Vitamin B6 pomaže više od 100 enzima da obavljaju različite funkcije, uključujući razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti; održavanje normalnog nivoa homocisteina (pošto visoki nivoi mogu izazvati probleme sa srcem); i podržava imunološku funkciju i zdravlje mozga.

Izvori vitamina B-6 su živina, riba, krompir, slanutak, banane i obogaćene žitarice. Vitamin B-6 se takođe može uzimati kao dodatak, obično kao oralna kapsula, tableta ili tečnost.

Ljudi koji imaju bolest bubrega ili stanja koja sprečavaju tanko crevo da apsorbuje hranljive materije iz hrane (sindromi malapsorpcije) imaju veću verovatnoću da imaju nedostatak vitamina B-6. Određeni autoimuni poremećaji, neki lekovi za epilepsiju i zavisnost od alkohola takođe mogu dovesti do nedostatka vitamina B-6. Ovo može izazvati stanje u kojem nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da prenose adekvatan kiseonik u tkiva vašeg tela (anemija), konfuziju, depresiju i oslabljen imuni sistem.

Nedostatak vitamina B-6 obično je povezan sa nedostatkom drugih vitamina B, kao što su folna kiselina (vitamin B-9) i vitamin B-12.

Za šta je dobar vitamin B6

Vitamin B-6 (piridoksin) je važan za normalan razvoj mozga i za održavanje zdravlja nervnog i imunološkog sistema.

Vitamin B6 je široko proučavan zbog njegove uloge u prevenciji bolesti. Vitamin B6 može indirektno pomoći u funkciji mozga snižavanjem nivoa homocisteina, jer su visoki nivoi ovog proteina u telu povezani sa većom incidencom demencije, Alchajmerove bolesti i kognitivnog pada.

Vitamin u obliku dodatka najviše pomaže u smanjenju mučnine tokom trudnoće, ali takva upotreba treba da se odvija samo pod nadzorom lekara. Adekvatni nivoi B6 u krvi mogu biti povezani sa nižim rizikom od raka. Međutim, upotreba odvojenih suplemenata B6 se ne preporučuje.

Veruje se da vitamin B6 igra ulogu u kolorektalnom karcinomu kroz svoju aktivnost enzima koji može smanjiti oksidativni stres i širenje tumorskih ćelija. Nedostatak vitamina B6 je povezan sa hroničnom upalom, faktorom rizika za kolorektalni karcinom.

Vitamin B-6 je efikasan u lečenju sideroblastične anemije.

Preporučena dnevna količina vitamina B-6 za odrasle osobe do 50 godina je 1,3 miligrama. Za starije od 50 godina, preporučena dnevna količina je 1,5 miligrama za žene i 1,7 miligrama za muškarce.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468