Blog · November 7, 2023

dr Paul Saladino

U intervjuu dr Paul Saladino govori o “lošem” holesterolu

Dr Paul Saladino je stekao svoju titulu doktora medicine (MD) na Univerzitetu u Arizoni. On je takođe sertifikovan psihijatar. Važno je napomenuti da dr Saladino poseduje dozvolu za obavljanje medicinske prakse u Kaliforniji, ali više ne praktikuje medicinu niti tretira pacijente u bilo kojoj državi. Umesto toga, posvećuje se kreiranju YouTube video sadržaja i prodaji dodataka ishrani.

Dr Saladino, poznat po svojoj istraživačkoj radoznalosti i kritičkom pristupu medicinskim dogmama, ponudio je zanimljive perspektive na temu vezanu za “loš” holesterol.

Dr Saladino je pojasnio da LDL (low-density lipoprotein) holesterol nije sam po sebi štetan. Naprotiv, on je neophodan za ljudsko zdravlje, jer služi kao prevoznik holesterola i triglicerida u telu. Holesterol, iako često demonizovan, igra ključnu ulogu u stvaranju steroidnih hormona, poput progesterona, estrogena i testosterona.

Jedna od ključnih tačaka razgovora bila je povezanost između metaboličkog zdravlja i nivoa LDL holesterola. Dr Saladino ističe da je ključni faktor u proceni rizika od srčanih bolesti nivo insulina i insulinske osetljivosti, odnosno sposobnosti tela da reguliše šećer u krvi. Osobe koje su metabolički zdrave i imaju dobru insulinsku osetljivost obično ne pokazuju povećan rizik od srčanih bolesti, čak i ako imaju visok nivo LDL holesterola.

“Kada je neko metabolički zdrav, nivo LDL holesterola nije zabrinjavajući”, objasnio je dr Saladino.

Razgovarali smo i o statinima, lekovima često prepisivanim osobama sa visokim nivoom LDL holesterola. Dr Saladino upozorava na potencijalne nuspojave ovih lekova, uključujući bolove u mišićima, jer statini ometaju proizvodnju holesterola, ali i drugih važnih supstanci, kao što je koenzim Q10, koji je neophodan za energetski metabolizam u telu.

“Statini imaju svoje mesto, ali njihova primena treba da bude pažljivo razmotrena i individualizovana”, naglasio je dr Saladino.

Razgovor sa dr Paulom Saladinom pružio je dublje razumevanje uloge LDL holesterola, značaja metaboličkog zdravlja i kontroverzi oko upotrebe statina. Iako se LDL često smatra “lošim” holesterolom, njegova veza sa srčanim bolestima zahteva dublje razmatranje, uzimajući u obzir insulinsku osetljivost i druge faktore.