Blog · March 16, 2023

Vitamini za imunitet

Vitamini za imunitet

Imunološki sistem igra važnu ulogu u zaštiti vašeg tela od infekcija i bolesti. Ako želite da održite svoj imunitet jakim, važno je da imate dovoljno hranjivih sastojaka u svojoj ishrani.

Ovo su neki vitamini i minerali koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema:

Vitamin C – Ovaj vitamin je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i pomaže u borbi protiv infekcija. Vitamin C može smanjiti trajanje simptoma prehlade i gripa. Najbolji izvori vitamina C su citrusi, crvena paprika, brokoli i kelj.

Vitamin D – Ovaj vitamin pomaže u jačanju imunološkog sistema i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Najbolji izvori vitamina D su sunčeva svetlost, riba, mlečni proizvodi i jaja. Neki istraživači sugerišu da bi suplementi vitamina D mogli biti posebno korisni u prevenciji infekcija respiratornih puteva.

Vitamin B6 – Ovaj vitamin pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i jačanju imunološkog sistema. Najbolji izvori vitamina B6 su žitarice, meso, riba, povrće i voće.

Uzimanje dodataka ishrani može biti korisno ako ne dobijate dovoljno hranjivih sastojaka iz ishrane, ali treba biti oprezan jer prekomerna upotreba može biti štetna. Najbolje je dobiti hranjive sastojke iz ishrane i konsultovati se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka.

Osim toga, postoji nekoliko drugih stvari koje možete učiniti da biste održali svoj imunitet jakim, uključujući redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i smanjenje stresa. Važno je takođe izbegavati loše navike kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola, koje mogu oslabiti imunološki sistem.

Iako su vitamini i suplementi korisni, važno je ne oslanjati se samo na njih kao sredstvo za jačanje imuniteta. Važno je voditi računa o svojoj ishrani, spavati dovoljno, vežbati redovno i izbegavati stres. Ove strategije mogu pomoći u jačanju imuniteta i održavanju celokupnog zdravlja.

Medicinski izvori:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements#2.-Zinc