Mediko

Lekovi · June 30, 2023

aktivni ugalj

Aktivni ugalj STRONG NATURE

Aktivni medicinski ugalj se koristi u medicinske svrhe već hiljadama godina. Prvi put su lekovita svojstva ovog prirodnog preparata dokumentovana na egipatskim papirusima. On ima sposobnost da adsorbuje veliki broj supstanci organskog i neorganskog porekla, kao i gasove.

Zahvaljujući velikoj specifičnoj površini čestica, aktivni ugalj može da adsorbuje različite kontaminante koji su uneti u organizam putem hrane, vode za piće (poput ostataka pesticida, đubriva itd.), bakterijskih toksina, toksičnih supstanci koje su unete ili nastale u organizmu, kao i aktivne komponente mnogih lekova.

Važno je napomenuti da se aktivni ugalj ne resorbuje iz gastrointestinalnog trakta i ne podleže metaboličkoj razgradnji. Umesto toga, zajedno sa adsorbovanim supstancama, izlučuje se iz organizma putem stolice.

Aktivni ugalj u obliku kapsula, poput Strong Nature aktivnog uglja, može biti od pomoći ukoliko imate probleme sa stomakom kao što su dijareja, nadimanje ili grčevi. Ove kapsule su jednostavne za upotrebu i ne sadrže veštačke boje i arome.

Nakon uzimanja kapsula, olakšanje ovih simptoma može se osetiti veoma brzo, obično nakon 20-30 minuta.

Osim za tretiranje nespecifične dijareje i regulaciju probave, aktivni ugalj se koristi i za detoksikaciju organizma. Brojni toksini mogu izazvati alergijske reakcije, oksidativni stres i narušiti imunološku funkciju organizma. To može dovesti do narušene kognitivne funkcije, problema sa jetrom, bubrezima i digestivnim traktom. Aktivni ugalj, adsorbujući i uklanjajući ove toksine, može doprineti poboljšanju opšteg stanja organizma. Takođe, ima povoljan uticaj na nivo holesterola u krvi, smanjujući loš holesterol (LDL) i povećavajući dobar holesterol (HDL).

Preporučuje se u sledećim situacijama:

  •  za brzo zaustavljanje dijareje (posle 20-30 minuta dolazi do prestanka tegoba)
  • protiv nadutosti i gasova
  • za detoksikaciju organizma
  • za smanjenje posledica mamurluka
  • povoljno utiče na nivo holesterola u krvi

Aktivni ugalj takođe ima široku primenu u kozmetičkoj industriji. Koristi se za pripremu maski za čišćenje lica, kao i za postupak beljenja zuba. Pored svojih beljenja zuba, aktivni ugalj može pomoći u prevenciji karijesa, lošeg zadaha i bolesti desni.

Preporučena upotreba

Za odrasle i decu stariju od 3 godine.

Kod problema sa probavom:
Preporučuje se uzimati 2-3 kapsule aktivnog uglja, 3-4 puta dnevno, prema potrebi. Alternativno, sadržaj kapsule može se razmutiti u čaši vode i popiti.

Kod nadimanja:

Preporuka je da se uzme 1 gram aktivnog uglja, što odgovara 4 kapsule, 30 minuta pre obroka, kao i 1 gram (4 kapsule) odmah nakon obroka.

Kod dece mlađe od 3 godine:


Preporuka je da se uzme jedna kapsula aktivnog uglja dnevno, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Sadržaj kapsule se može razmutiti u čaši vode i popiti.

Upozorenja

Osobe koje su preosetljive na sastojke preparata ne bi trebale koristiti ovaj proizvod. Upotreba aktivnog uglja može uzrokovati privremenu crnu prebojenost stolice. Važno je napomenuti da aktivni ugalj može smanjiti apsorpciju mnogih hranljivih sastojaka, dijetetskih suplemenata i lekova. Iz tog razloga, preporučuje se da se aktivni ugalj i ostali preparati uzimaju odvojeno, sa razmakom od najmanje 2 sata. Trudnice i dojilje trebaju se posavetovati sa svojim lekarom pre upotrebe ovog proizvoda.

Napomene

Proizvod ne može da zameni uravnoteženu ishranu i zdrave životne navike. Čuvajte ga na temperaturi do 25 °C, zaštićeno od svetlosti i vlage, van dosega dece. Nemojte prekoračiti preporučenu dnevnu dozu.