Mediko

Lekovito bilje · August 23, 2023

bastenska salata

Baštenska salata – Lepidium sativum

Baštenska salata je vrsta svetlozelene biljke sa perasto podeljenim listovima. Ovu jednogodišnju biljku su cenili još u starom veku, koristeći je kao povrće i za lečenje nekih bolesti. Lekovite komponente se nalaze u svežim listovima, pa ih zato ne sušimo, a u ishrani je koristimo svežu.

Baštenska salata je lekovita biljka koja čisti i obnavlja krv, jača želudac, povećava mokrenje i pospešuje izlučivanje želudačnog soka. Takođe pomaže i pri iskašljavanju.

Sadrži minerale, gvožđe i jod, što pozitivno utiče na metabolizam. Sok isceđen iz iseckane baštenske salate čisti krv, smanjuje temperaturu i šećer u krvi, deluje antiseptično i pojačava mokrenje.

Može se sejati u kutije u bilo koje vreme, a posle sedam dana može se seći na sitne delove i dodavati jelima. Ako se seje na slobodnom prostoru između drugih biljaka, potrebno je da se iseče kada dostigne visinu od 10 cm, jer obilje gorušice može štetno uticati na rast drugih biljaka. Baštenska salata se može ponovo zasejati više puta kako bi uvek bilo na raspolaganju sveže zeleno lišće.

Od mladih listova i stabljika može se pripremiti ukusna salata, ali zbog oštrog i pikantnog ukusa, više odgovara kao dodatak drugim salatama.