Mediko

Lekovito bilje · August 9, 2023

borac biljka

Borač – Borago officinalis

Borač je jednogodišnja biljka koja će sledeće godine sama izrasti u vrtu, jer njeno seme tokom zime ostaje u zemlji. Ako je uzgajamo u kući, moramo je svake godine sami sejati u saksijama.

Stabljika, sa većim duguljastim listovima obraslima krutim dlačicama, izraste do visine od 40 cm. Njeni cvetovi su lepi, svetlo plave boje. Borač je stara sredozemna kulturna biljka koja i danas ima svoje mesto među gajenim biljkama.

Njeni mladi listovi imaju prijatan kiselkasti ukus, a miris im je sličan mirisu krastavca. Sadnica se može posaditi u junu mesecu u nešto dublju saksiju, a najbolje će uspevati na sunčanom mestu.

Ova biljka sadrži mnogo sluzi, gorkih materija, mikroelemenata, saponina i vitamina. Poboljšava izlučivanje mokraće, znoja i ostataka metabolizma iz organizma, a uspešno leči i bolesti creva i bubrega. Cvetovi se dodaju čajevima koji olakšavaju iskašljavanje.

Boraču se pripisuje delovanje protiv otrova koji se izlučuju snažnim znojenjem. Ova biljka smanjuje temperaturu, osvežava i oživljava. Poznat stručnjak za lekovito bilje Hieronymus Bock je sredinom 16. veka zabeležio da je korisno dodavati cvetove borača jelima i napicima, jer jačaju srce i umiruju nervni sistem. Takođe, osobe koje su uplašene, tužne ili melanholične, ova biljka ispunjava radošću i vedrinom, a takođe čisti i krv.

Preporučuje se i kao dodatak ishrani. Njeni listovi su sveži i mogu se uključiti u ishranu tokom cele godine, sve do kasne jeseni. Sitno iseckano mlado lišće može se dodati zelenoj salati, salati od paradajza ili krastavaca kako bi se upotpunio ukus. Takođe, može poslužiti za poboljšanje ukusa supa od povrća i različitih jela. Koristi se i kao zamena za spanać.