Mediko

Lekovito bilje · August 8, 2023

borovice

Borovica – Juniperus communis

Borovica je grm ili drvo iz porodice čempresa. Nalazi se širom Evrope u četinarskim šumama na peskovitom i kiselom zemljištu. Za uzgoj kod kuće potrebno nam je korito visoko oko 30 cm, ali borovicu ovde nećemo gajiti radi plodova, već kao dekorativni grm. Sadnice možemo kupiti u rasadniku.

Uzgoj borovice nije zahtevan; potrebno joj je jednostavno obezbediti dovoljno sunčeve svetlosti. Takođe, može ostati na balkonu i tokom zime.

U kuhinji se koriste sveže ili sušene borovice, tamnoplave ili crne boje. Plodovi borovice sadrže tanin, gorke materije, eterična ulja, kalijum, kalcijum, mangan i smolu. Još od starih vremena, borovica se koristi protiv edema i reumatizma, a može se koristiti i za lečenje dispepsije i problema sa varenjem i funkcijom jetre.

Uzimanje borovice preporučuje se i u tretmanima prolećnog čišćenja. Borovina nadražuje bubrege i zbog toga se bubrežnim bolesnicima ne preporučuje uzimanje.

Bobice se sakupljaju u jesen. One imaju blago gorkast i smolast ukus, a kao začin u jelima dobro se slažu sa peršunom, majčinom dušicom, komoračem, majoranom, kao i sa lovorom i belim lukom.

Borovice se dodaju uglavnom: kiselom zelju, marinadi za ribe, salamuri za divljač.