Lekovito bilje · August 7, 2023

bosiljak

Bosiljak – Ocimum basilicum

Bosiljak je aromatična jednogodišnja biljka. Potiče iz tropskih predela Indije i pre više vekova proširila se Evropom. Ta biljka nije bila cenjena samo zbog prijatnog mirisa već i kao lekovita biljka, koja se koristila protiv glavobolje, kao sredstvo za smirivanje, za lečenje bubrega i bešike i sprečavanje prehlade.

Dodavanjem bosiljka u hranu poboljšavamo varenje. Nervoznim osobama i deci bosiljak pomaže za smirivanje i dobar san. Supa kojoj je dodat bosiljak podstiče lučenje majčinog mleka.

Bosiljak je biljka svetlozelene boje, visoka do 40 cm. Njegove listove beremo kada nam budu potrebni.

Zbog njegovog snažnog mirisa, bosiljak se obično ne meša sa drugim začinskim biljkama, a najbolje se slaže sa crnim i belim lukom. Inače, osušeni i samleveni bosiljak koristi se u mešavinama za začinjenu so. Nakon dodavanja bosiljka, jelo se kuva još deset minuta.

Upotreba bosiljka u kuhinji:

  • za čorbe od graška i čorbe sa prazilukom
  • za jela od pasulja i pečuraka
  • za svinjsko i goveđe pečenje koristimo bosiljak sa belim lukom i biberom
  • za teleće odreske
  • za ribu koju pečemo na roštilju
  • za čorbe od krastavaca, tikvica, patlidžana
  • za salatu od paradajza uvek koristimo sveže ubrani bosiljak
  • da bismo dobili aromatično sirće, u voćno ili vinsko sirće stavimo grančicu bosiljka i ostavimo nedelju dana da odstoji