Lekovito bilje · September 6, 2023

čubar

Čubar – Satureja hortensis

Čubar, takođe poznat kao čubrica, prirodno raste na kamenitom i toplom tlu Mediterana. To je jednogodišnja biljka koja može narasti do 30 cm visine, ima snažnu stabljiku i uske tamnozelene listove. Na terasi ili balkonu možete uzgajati ovu biljku u saksijama ili sandučićima, zajedno s drugim biljkama, ali joj je potrebno mnogo sunčeve svetlosti i toplote.

Tokom leta, mogu da se beru grančice kada vam zatrebaju i koriste se sveže. Žbun treba orezivati pre nego što počne da cveta, jer tada sadrži najviše lekovitih supstanci, a zatim ponovo tokom perioda cvetanja. Sušenje grančica se vrši u hladu, dok se suva biljka čuva na suvom i tamnom mestu.

Čubar se preporučuje kod stomačnih problema. Ovaj čaj je koristan i za osobe sa dijabetesom, jer smanjuje osećaj žeđi koji je karakterističan za ovu bolest. Takođe, povoljno deluje i na disajne organe jer podstiče izlučivanje sluzi.

Kao dodatak, čubar u ishrani može poslužiti kao zamena za biber. Lako je svarljiv i ne iritira sluznicu creva kao biber, a ne izaziva ni žeđ, već deluje suprotno. U ishrani, čubar deluje kao stimulator, a njegova prisutnost u loncu garantuje da nećemo imati problema sa želucem. U jelu ga kuvamo kraće vreme i izvadimo pre serviranja.