Mediko

Blog · August 15, 2023

plazma keks

Da li je plazma veganska?

U svetu sve većeg fokusa na zdravoj ishrani i održivom načinu života, mnogi se okreću vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Jedna od najčešćih dilema koja se javlja među osobama koje praktikuju ovakav način ishrane jeste pitanje da li određeni proizvodi, poput popularnih grickalica, zaista odgovaraju veganskim principima. Među njima, često se postavlja pitanje – da li je plazma veganska? U nastavku ćemo istražiti sastojke ove omiljene poslastice i razmotriti da li je ona zaista prikladna za veganski način ishrane.

Koji su sastojci plazme?

Da bismo utvrdili veganski status plazma keksa, prvo moramo analizirati listu sastojaka koji čine ovu popularnu grickalicu. Evo šta možemo naći na deklaraciji:

 • Pšenično brašno: Pšenično brašno je osnovna komponenta svakog keksa, uključujući i plazmu. Ono nije životinjskog porekla i, samim tim, odgovara veganskom načinu ishrane.
 • Šećer: Šećer je još jedan sastojak koji ne sadrži životinjske proizvode, te je u skladu sa veganskim načelima.
 • Biljne masti: Plazma sadrži biljne masti, kao što su palmino ulje ili suncokretovo ulje. Ovi sastojci su biljnog porekla, što je pozitivno za vegane.
 • Mleko i mlečni derivati: Ovde dolazimo do potencijalno spornih sastojaka. Iako plazma ne sadrži punomasno mleko, deo sastojaka može uključivati mlečne proteine ili laktozu. To znači da plazma nije potpuno bezmlečna.
 • Dekstroza: Dekstroza je šećer koji se obično dobija iz kukuruznog skroba i veganskog je porekla. Ona pruža slatkasti ukus keksu.
 • Sojino brašno: Sojino brašno je biljnog porekla i može služiti kao izvor proteina u plazma keksu. Ovo je jedan od sastojaka koji doprinosi bogatstvu teksture.
 • Biljna mast: Biljne masti su veganske i često se koriste u poslasticama poput keksa kako bi se postigla željena hrskavost i bogat ukus.
 • Surutka u prahu: Surutka je mlečni derivat i stoga nije u skladu s veganskim principima. Ovaj sastojak označava plazma keks kao neveganski proizvod.
 • Obrano mleko u prahu: Još jedan mlečni proizvod koji čini plazma keks neprihvatljivim za vegane. Obrano mleko u prahu dodaje teksturu i ukus.
 • Sredstva za dizanje testa: Ova sredstva su obično veganskog porekla, jer se sintetišu hemijski.
 • Soja lecitin: Lecitin dobijen iz soje je veganskog porekla i često se koristi kao emulgator. On doprinosi konzistenciji keksa.
 • Arome: Arome mogu biti biljnog, sintetičkog ili životinjskog porekla. Važno je proveriti da li su korišćene veganske arome.

Veganski status plazma keksa

Na osnovu analize sastojaka, možemo zaključiti da plazma keks, proizvođača Bambi, nije potpuno veganska. Iako većina sastojaka jeste biljnog porekla, prisustvo mlečnih derivata čini je neprikladnom za vegane. Za pojedince koji se strogo pridržavaju veganske ishrane i etičkih principa, plazma ne bi bila pravi izbor.

Alternativni veganski keks

Ako ste vegan ili jednostavno želite smanjiti unos životinjskih proizvoda, na tržištu se danas nalazi mnogo veganskih alternativa za keks. Baš iz tog razloga, postoji i posni plazma keks, minimalno izmenjenog ukusa. Ovi proizvodi su obično napravljeni sa biljnim sastojcima kao što su biljne masti, integralno brašno i zaslađivači poput sirupa od agave, javorovog sirupa ili meda. Birajući veganski keks, možete uživati u ukusnim grickalicama koje su u skladu sa vašim prehrambenim preferencama.

Na kraju, donošenje odluke da li konzumirati plazma keks zavisi od vaših ličnih vrednosti i ciljeva. Bez obzira na to da li ste veganski orijentisani ili ne, važno je biti informisan o sastojcima hrane koju konzumirate kako biste doneli informisanu odluku. Svi mi imamo moć da oblikujemo svoje navike ishrane i doprinesemo boljem svetu, bez obzira na to da li biramo veganski put ili ne.