Mediko

Lekovito bilje · August 15, 2023

beli luk

Beli luk – Allium sativum

Beli luk zauzima veoma važno mesto među začinskim i lekovitim biljkama. Ta kulturna biljka potiče iz Srednje Azije.


Na balkonu ili prozoru nije pogodno gajiti beli luk, ali zato jeste dobro posaditi ga u saksiju sa ružama kako bi se sprečio napad lisnih vaši i očuvalo njihovo zdravlje.


Beli luk je veoma zdrav. U belom luku se nalazi delotvorni sastojak – eterično ulje koje sadrži sumpor i koje mu daje karakterističan miris.Pored toga, podstiče apetit i poboljšava probavu, stimuliše probavne organe, reguliše krvni pritisak, podstiče cirkulaciju krvi i sprečava arteriosklerozu.


Takođe, poboljšava izlučivanje sluzi tokom oboljenja disajnih organa, ublažava grčeve i povećava čovekovu vitalnost. Izvanredno je sredstvo protiv crevnih parazita.


Odlično je sredstvo i za problematično lice. Problemi s kožom na licu će se popraviti, a bubuljice će nestati ako se redovno masira lice tinkturom od belog luka koja prethodno treba da se razredi.


Beli luk se kao začin svakodnevno koristi. Dodaje se goveđoj supi, supi od povrća, raznim čorbama. Neophodan je za pripremu ribljih jela kao i pečenog svinjskog mesa i divljači. Takođe je odličan za jela sa pečurkama, povrćem, mesom sa roštilja i divljači. Neprijatan miris belog luka će nestati konzumacijom peršuna ili toplog mleka.