Mediko

Blog · September 1, 2023

dr Boz

Dr Annette Bosworth u intervjuu objašnjava zašto ne propisuje statine za visok nivo LDL holesterola

Annette Bosworth, poznatija kao dr Boz, je lekar interne medicine i autor je brojnih knjiga na temu ishrane i metabolizma. U ovom intervjuu je naglasila važnost razumevanja različitih tipova holesterola i njihovog uticaja na naše telo.

“Dok se analizira holesterol, zapravo se prati nivo lipoproteina, nosilaca masnih supstanci u krvi. Važno je razumeti različite tipove lipoproteina kao što su hajlomikroni, VLDL i LDL, poznat kao loš holesterol” navodi dr Boz.

Dr Boz je istakla da ne postoji samo jedan tip LDL holesterola. Postoje dve varijante – “flafi” i “zategnuti” LDL. Flafi LDL ima veći sadržaj masti i manje holesterola, dok je zategnuti LDL manji, gušći i sadrži više holesterola. Ona je naglasila da je zategnuti LDL onaj koji je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti.

Tokom razgovora, dr Boz je govorila i o ulozi insulina u procesu metabolizma holesterola. Ona je navela sledeće: “Povećan nivo insulina može dovesti do smanjenja recikliranja lipoproteina i povećanja prisustva zategnutih LDL čestica, što može doprineti nakupljanju holesterola u arterijama i povećanju rizika od srčanih oboljenja.”

Na pitanje o terapiji statinima, doktorka Boz je istakla da oni mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola u cirkulaciji, ali da ne utiču na zategnute LDL čestice koje su već prisutne u arterijama. Takođe je napomenula da su neka istraživanja pokazala da je potrebno tretirati veliki broj pacijenata statinima kako bi se sprečio jedan srčani napad.

U zaključku razgovora, dr Bosworth je naglasila da je ključno smanjiti inflamaciju i insulinsku rezistenciju kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti. Ona je pozvala ljude da se informišu o pravilnoj ishrani i načinu života koji podržava zdrav metabolizam.