Blog · August 17, 2023

dr dwight lundell

Dr Dwight Lundell otkriva ključne uzroke srčanih oboljenja

Dr Dwight Lundell, hirurg sa bogatim iskustvom u oblasti kardijalne hirurgije, u ovom intervjuu je delio svoje impresivno iskustvo i saznanja iz oblasti kardijalne hirurgije, istraživanja i lične transformacije u razumevanju uzroka srčanih oboljenja i njihove prevencije putem ishrane niskog unosa ugljenih hidrata.

Doktor Lundell je proveo značajan deo svog života u operacionoj sali izvodeći srčane operacije. Nakon završetka medicinske škole na Univerzitetu u Arizoni, a potom i specijalizacije iz opšte hirurgije, posvetio se kardijalnoj hirurgiji. Fascinirao ga je razvoj operacije koronarnog bajpasa i kako je to omogućilo produžavanje i spasavanje života pacijenata. Tokom svoje karijere, izveo je više od 5 000 operacija koronarnog bajpasa i stekao duboko razumevanje srčanih problema.

Dr Lundell ističe: “Primetio sam da postoji inflamacija i oštećenje endotelijuma, unutarnje obloge krvnih sudova, kod pacijenata sa srčanim problemima. Postavio sam sebi pitanje: Šta izaziva ovo oštećenje? Istraživanjem sam zaključio da je glavni krivac šećer.” Prema njegovim saznanjima, prekomerni unos šećera dovodi do procesa glikacije, gde se šećer veže za ćelijske proteine i masti, što dalje inicira upalne reakcije i stvaranje plaka u arterijama.

Dr Lundell je primetio da se većina njegovih pacijenata suočavala sa normalnim nivoima holesterola, što je bilo suprotno uobičajenim saznanjima. Počeo je istraživati uzrok srčanih oboljenja, a primetio je znakove upale oko mesta plaka na koronarnim arterijama. Ovo ga je navelo da razmišlja da li je upala možda ključna komponenta srčanih problema. Naučnici kao što su Russell Ross, Peter Libby i Paul Ridker istraživali su vezu između upale i ateroskleroze, pružajući dublje razumevanje mehanizma razvoja plaka u arterijama.

Dr Lundell je napomenuo da iako se statini često koriste za tretman srčanih bolesti, istraživanja su pokazala ograničen uspeh i nuspojave. On je ukazao na to da je važno razumeti da holesterol nije direktni uzročnik srčanih problema, već da je zapravo marker za nešto drugo. Lundell ističe da je jedan od ključnih faktora za srčane bolesti visok unos ugljenih hidrata, odnosno šećera.

On takođe ističe: “Ključno je da postanete svesni svoje ishrane i njenog uticaja na zdravlje. Fokusirajte se na ishranu bogatu svežim namirnicama, povrćem, voćem, orašastim plodovima i zdravim mastima.” Dodaje još da merač glukoze može biti od koristi za praćenje nivoa šećera i uspostavljanje kontrole nad zdravljem.

Preporučuje ishranu sa niskim unosom ugljenih hidrata, sa dodatkom zdravih zasićenih masti i umerenim unosom proteina. Iako je njegovo mišljenje naletelo na kritike, on ostaje čvrst u svojim uverenjima da je niskokarbohidratna ishrana ključna za prevenciju srčanih problema i drugih degenerativnih stanja.

Na kraju, doktor Lundell je zaključio da je kontrola nivoa šećera u krvi esencijalna za očuvanje zdravlja, i da je niskokarbohidratna ishrana ključna za prevenciju srčanih oboljenja. On je upozorio na značaj pravilne ishrane i promene prehrambenih navika kako bismo smanjili rizik od hroničnih bolesti.