Mediko

Blog · February 5, 2024

dr Sanjay Gupta neurohirurg

Dr Sanjay Gupta intervju: Stres nas ubija

Sanjay Gupta (rođen 23. oktobra 1969. godine) je američki neurohirurg, medicinski novinar i pisac. U nedavnom intervjuu je predstavio svoj novi dokumentarac “One Nation Under Stress” na HBO-u. Dokumentarac prati pad životne dobi u SAD-u i istražuje kako živeti mirnijim, dužim i zdravijim životom.

Istraživanja u filmu ističu važnost razumevanja stresa ne samo kao pojave u ljudskom životu već i kod životinja. Stres, kada je konstantan, može imati negativne posledice po zdravlje. Dr Gupta povezuje ovo sa stalnim stresom u društvu, ističući potrebu za vremenom za oporavak i povratak kontrole nad svojim životom.

Razgovarajući o rasnim, klasnim i etničkim faktorima, dr Gupta primećuje porast smrtnosti među belačkom radničkom klasom, dok se stope smrtnosti afroameričke populacije smanjuju. On sugeriše da su ekonomska nejednakost i očekivanja ključni faktori, ističući da su radničke klase belaca prvi put izložene toksičnom stresu.

Dr Gupta je otkrio da ga je inspirisalo opadanje životne dobi u SAD-u, posebno među belim radničkim slojevima, što ga je navelo da istraži ulogu stresa u ovom fenomenu. On je identifikovao koncept “smrtonosnog očaja” koji obuhvata porast smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem lekovima, samoubilačkim ponašanjem i alkoholizmom. Ova pojava ukazuje na to da stres može biti osnovni uzrok problema.

Intervju je takođe dotakao teme poput konstantnog stresa uzrokovanog modernom tehnologijom, gubitkom kontrole i predvidljivosti, kao i uticajem društvenih nejednakosti na nivoe stresa. Dr Gupta je istakao da je društvena kohezija i zajednica ključna za smanjenje stresa, kao što se vidi kod drugih vrsta u životinjskom svetu.

Na pitanje o političkom kontekstu, dr Gupta je istakao: “Gubitak kontrole i nepredvidljivost političke situacije jedan su od glavnih faktora stresa u društvu, bez obzira na političke stavove pojedinca.”

Intervju se završio naglaskom na tome kako stres može izmeniti strukturu mozga, ističući važnost samostalnog vremena za kontrolu stresa. Dr Gupta je podelio lično iskustvo: “Otkrio sam da sam efikasniji i donosim bolje odluke kada svakodnevno izdvojim vreme za sebe, kontrolišući tako uticaj stresa na moj svakodnevni život.” On takođe preporučuje još par stvari za smanjenje stresa, uključujući praktikovanje tehnika poput meditacije i joge, održavanje ravnoteže između posla i ličnog života, postavljanje realnih očekivanja i izbegavanje prekomernog opterećenja.