Blog · July 17, 2023

hiperglikemija

Hiperglikemija

Hiperglikemija je stanje koje se javlja kada nivo šećera (glukoze) u krvi postane izrazito visok. To stanje često se povezuje s dijabetesom, ali može se pojaviti i kod drugih zdravstvenih problema. Razumevanje hiperglikemije i znakova koji je prate ključno je za održavanje zdravog života i sprečavanje ozbiljnih komplikacija.

Uzroci hiperglikemije

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju hiperglikemije. Kod osoba s dijabetesom, nedostatak ili neefikasno korišćenje insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi, može dovesti do povećanja glukoze u krvi. Pored toga, nepravilna ishrana bogata šećerima, nedovoljna fizička aktivnost, stres i određeni lekovi takođe mogu povećati rizik od hiperglikemije.

Kako prepoznati hiperglikemiju?

Simptomi hiperglikemije mogu varirati, ali neki od najčešćih uključuju povećanu žeđ, učestalo mokrenje, umor, suva usta, mučninu i zamagljen vid. Ako se ne leči, hiperglikemija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su ketoacidoza (opasno povećanje kiselosti krvi) ili dijabetička koma. Zbog toga je važno prepoznati simptome i delovati na vreme.

Saveti za smanjenje nivoa šećera

Upravljanje hiperglikemijom uključuje kombinaciju zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i pravilnog korišćenja lekova. Pravilna ishrana podrazumeva konzumiranje uravnoteženih obroka smanjenih ugljenih hidrata, a povećani unos vlakana može pomoći u kontroli šećera u krvi. Redovna fizička aktivnost pomaže smanjenju nivoa glukoze u krvi i poboljšava osetljivost na insulin. Takođe, važno je redovno pratiti nivo šećera u krvi i pridržavati se plana lečenja koji je odobrio medicinski stručnjak.

Prevencija

Prevencija hiperglikemije zasniva se na održavanju zdravog načina života. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, kontrola telesne težine i izbegavanje štetnih navika poput pušenja mogu smanjiti rizik od razvoja hiperglikemije. Redovni pregledi kod lekara i pridržavanje preporuka za održavanje zdravlja takođe su ključni.

Hiperglikemija može biti izazovno stanje, ali s pravilnom negom i pažnjom, osobe s dijabetesom mogu živeti zdrav i sretan život. Redovno praćenje nivoa šećera u krvi, pravilna ishrana, fizička aktivnost i lečenje koje je odobrio lekar ključni su za upravljanje hiperglikemijom. Važno je takođe imati podršku porodice, prijatelja i stručnjaka kako bi se održala motivacija i postigao uspeh u upravljanju ovim stanjem.