Mediko

Blog / News · March 16, 2022

kvrzica ispod pazuha bol

Imam bolnu kvržicu ispod pazuha. Šta to može biti?

Dženis Rirdon, medicinska sestra:

Folikuli dlake mogu dobiti bakterijske infekcije, uzrokujući apsces. One su prilično bolne. Uzimanje vruće mokre krpe za pranje i držanje na jednom od ovih apscesa nekoliko puta dnevno može dovesti do toga da će se konačno otvoriti i isprazniti svoj sadržaj. Lekar takođe može otvoriti apsces u ordinaciji kako bi isprao sadržaj tečnosti i čestica. Postoje slučajevi kada je potrebna veća anestezija i operaciona sala je prikladna za lečenje apscesa. Apscesi se mogu pojaviti skoro bilo gde na telu (često na zadnjici). Pazuh je divno mesto za formiranje apscesa jer je obično vlažan i topao; savršeno mesto za kolonizaciju bakterija.

Takođe možete dobiti otečene limfne čvorove, ali oni često ne bole; oni su samo znak da se vaše telo bori sa nekim napadačem negde distalno od tog limfnog čvora (npr. ako je čvor u preponama, problem može biti u nozi ili stopalu; ako je čvor u pazuhu, to može biti problem u ruci na toj strani, ali i dreniraju limfoidno tkivo dojke).

Catherine Gallagher, studirala je medicinu na Univerzitetu Immaculata:

Može biti otečen čvor..kao urasla kosa ili cistična infekcija. To je najverovatnije. Međutim, kvržicu, bolnu ili ne, treba da pregleda lekar i leči. Ima male šanse da bude maligni, ali će možda biti potrebna drenaža i možda biopsija. Ne čekaj.

Matt Hunter, B.S. Medicina i zdravstvena zaštita, Univerzitet Južne Karoline

U vašem pazuhu se nalaze limfni čvorovi, koji se nazivaju aksilarni limfni čvorovi. Povremeno oni postanu otečeni, posebno kada ste bolesni. Nakon nekog vremena, vaš limfni sistem će isušiti čvorove i sve će se vratiti kako treba. Međutim, ako se to ne dogodi, trebalo bi da posetite lekara da proverite nešto ozbiljnije, kao što je limfom.

kvrzica ispod pazuha bol