Mediko

Blog / News · February 28, 2022

cista jajnika i trudnoca

Cista jajnika i trudnoća: Može li me cista sprečiti da zatrudnim?

Ciste jajnika su kesice ispunjene tečnošću koje se formiraju na jajnicima. Jednostavne ciste jajnika obično nisu kancerozne. Većina cista se dijagnostikuje ultrazvukom ili drugim slikovnim testovima, koji će takođe omogućiti vašem lekaru da vidi veličinu ciste. Iako većina cista ne izaziva simptome, ako cista pukne, možete osetiti iznenadni bol i nelagodnost.
Ako vam je dijagnostikovana cista na jajnicima i pokušavate da zatrudnite, važno je znati da ciste jajnika obično ne izazivaju probleme sa plodnošću. Međutim, uvek postoje izuzeci od pravila.

Endometrioza može izazvati ciste i probleme sa plodnošću

Ciste generalno ne otežavaju trudnoću. Ali ako su ciste uzrokovane osnovnim stanjem kao što je endometrioza, možda ćete imati problema sa plodnošću.
Endometrioza je uobičajeno stanje koje pogađa više od 1 od 10 žena u reproduktivnom dobu u Sjedinjenim Državama. Endometrioza je stanje u kojem se tkiva koja su slična sluzokoži materice implantiraju ili rastu na spoljašnjoj strani materice, kao što su jajnici ili jajovodi.
Iako je još uvek moguće zatrudnjeti, endometrioza smanjuje plodnost. 30-40% žena sa endometriozom može da se bori sa neplodnošću. Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima lečenja koje su dostupne za endometriozu i kako biste postigli svoje individualne ciljeve plodnosti.

Sindrom policističnih jajnika i ciste jajnika

Ako imate klastere cista ili folikula veličine bisera, možda imate stanje koje se zove sindrom policističnih jajnika – vodeći uzrok neplodnosti kod žena.
Vaši jajnici sadrže jajašca, koja su prisutna u jajnicima od razvoja žene kao fetusa. Ova jaja se oslobađaju svakog meseca tokom faze ovulacije vašeg menstrualnog ciklusa. Jaja se nalaze u sitnim kesicama zvanim folikuli koje se pune tečnošću kako jaja sazrevaju. Normalno, folikuli se otvaraju kako bi oslobodili zrela jaja, šaljući ih u matericu na oplodnju.
Žene sa sindromom policističnih jajnika ne proizvode sve hormone potrebne za potpuno sazrevanje jajnih ćelija. Folikuli rastu i gomilaju tečnost, ali jajne ćelije se ne oslobađaju. Ovulacija ne dolazi, a folikuli ostaju u stanju mirovanja.
Ako se to dogodi, vaše telo možda neće uspeti da proizvede hormon progesteron, koji je neophodan da bi vaš ciklus bio redovan.

Ciste jajnika i trudnoća

Ciste na jajnicima su uobičajene tokom rane trudnoće, iako više nemate menstruaciju. Obično su ove ciste bezopasne kao i većina drugih cista jajnika.
Međutim, postoji nekoliko mogućih problema ako ciste nastave da rastu tokom trudnoće. Mogu puknuti, uvrnuti ili čak izazvati probleme tokom porođaja. Ovo je jedan od mnogih razloga zbog kojih je važno ostati pod brigom akušera/ginekologa tokom trudnoće i tokom života.
Ako imate sindrom policističnih jajnika, možda imate povećan rizik od gestacionog dijabetesa, visokog krvnog pritiska izazvanog trudnoćom, pobačaja ili prevremenog porođaja.
Razgovarajte sa svojim ginekologom o riziku i mogućim opcijama lečenja. Ona će vam pružiti detaljan skup opcija i preporučiti najbolji tretman koji će vam pomoći da imate najzdraviju moguću trudnoću.