Blog · September 22, 2023

dr Michael Twyman kardiolog

Intervju sa kardiologom dr Michaelom Twymanom: Kako zaštititi srce i krvne sudove?

U najnovijem izdanju Biobalance Healthcast emisije, gost je bio vodeći stručnjak za kardiovaskularno zdravlje, dr Michael Twyman. Dr Twyman je specijalista za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i deli svoje inovativne metode za očuvanje srca i krvnih sudova.

Dr Twyman je istakao tri ključna testa koja preporučuje kako bi se ocenila stvarna opasnost od srčanih bolesti.

Prvi test je CT kalcifikacija koronarnih arterija (CT coronary calcium score). Ovaj test, koji uključuje niskodozan rendgenski snimak, identifikuje prisustvo kalcijuma u zidovima arterija. Dr Twyman objašnjava: “Ako je vaš rezultat nula, rizik od srčanog udara je izuzetno nizak. Međutim, ako je rezultat visok, potrebno je ozbiljno razmotriti promene u načinu života i lečenju.”

Drugi test koji je preporučio je skeniranje karotidnih arterija za merenje debljine unutrašnjeg sloja arterija (carotid intima-media thickness – CIMT). Ovaj ultrazvučni test pomaže u proceni zdravlja arterija na vratu i može ukazati na rane znakove problema sa krvnim sudovima. Ako su arterije biološki starije od vaših godina, to može ukazivati na potrebu za promenama u načinu života i lečenju.

Treći test koji je pomenut je test funkcije endotela, poznat i kao endoHAT test. Endotel je unutrašnji sloj krvnih sudova i njegova funkcija igra ključnu ulogu u zdravlju arterija. Ovaj test se izvodi pomoću dva senzora na prstima i meri kako se arterije šire nakon zaustavljanja protoka krvi. Oštećenje endotela može biti rani pokazatelj problema sa krvnim sudovima i srčanim oboljenjima.

Dr Twyman takođe ističe značaj očuvanja cirkadijanskog ritma. On navodi: “Važno je razumeti cirkadijanske ritmove i kako svetlost utiče na naše zdravlje. Vaše izlaganje svetlu tokom određenih perioda dana može znatno uticati na vaše srčano zdravlje. Pravilna sinhronizacija sa cirkadijanskim ritmom može doprineti očuvanju srčanog zdravlja.”

U zaključku, dr Twyman naglašava važnost prevencije i rane dijagnoze srčanih oboljenja. Njegovi saveti i preporučeni testovi mogu pomoći ljudima da bolje razumeju svoj rizik i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili svoje srce i krvne sudove.