Lekovito bilje · September 22, 2023

zalfija

Žalfija – Salvia officinalis

Žalfija je autohtona biljka južne Evrope. Bila je to prva biljka koju je Karlo Veliki unapred naručio za uzgoj kada je izdao naredbu o uzgoju lekovitog bilja u baštama. Žalfija nam, naravno, neće doneti besmrtnost, ali će nam pomoći da održimo dobro zdravlje i da se osećamo bolje. Još u 15. veku lekovita svojstva žalfije opisana su na čak 400 stranica.

Savremena medicina je hemijskim preparatima potisnula žalfiju, ali se njena lekovita svojstva danas sve više cene. Žalfija reguliše znojenje, što znači da smanjuje prekomerno znojenje, a pojačava ga ako je nedovoljno. Čaj od žalfije je jedan od najboljih lekova protiv prekomernog znojenja. Žalfija čisti krv i deluje protiv zapaljenja unutrašnjih organa. Grgutanje čajem od žalfije pomaže kod katara, upale grla i sluzokože. Jedenje žalfije u hrani ublažava reumu i giht, snižava šećer u krvi. Čaj od žalfije sa medom koristi se za psihičke probleme.

Žalfija će uspevati na terasi oko dve godine. Uzgajamo je u posebnoj saksiji. U jesen je moramo malo podrezati i zaštititi od hladnoće. Mlade listove beremo kada nam zatrebaju i koristimo ih sveže u ishrani.