Godine 1885, nemačko-austrijski pedijatar Teodor Ešerih (Theodor Escherich) otkrio je ovu bakteriju u stolici zdravih pojedinaca. Dao joj je ime Bacterium coli commune jer se prirodno nalazi u debelom crevu. U to vreme, klasifikacija bakterija bila je još uvek u ranoj fazi razvoja, a prokarioti su svrstani u nekoliko rodova na osnovu svog oblika i pokretljivosti. Ernst Hekel (Ernst Haeckel) je tada razvio klasifikaciju bakterija u posebno kraljevstvo Monera.
Kako je nauka napredovala, otkriveno je da je Bacterium coli tipična vrsta roda Bacterium, ali je došlo do problema kada se ispostavilo da prvobitna tipična vrsta (Bacterium triloculare) nedostaje. Zbog toga je 1895. godine Migula preklasifikovao ovu bakteriju u Bacillus coli. Kasnije, Aldo Kastelani (Aldo Castellani) i Albert Džon Čalmers (Albert John Chalmers) svrstali su je u novi rod Escherichia, nazvan u čast njenog prvog otkrivača.
Opasnost od infekcija izazvanih E. coli
Iako se Escherichia coli prirodno nalazi u crevima i ima važnu ulogu u digestivnom sistemu, određeni sojevi mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Infekcije izazvane ovom bakterijom postale su globalni problem, naročito u slučajevima trovanja hranom.
Jedna od najozbiljnijih epidemija dogodila se 1996. godine u Višou (Wishaw), Škotska, kada je došlo do trovanja hranom uzrokovanog E. coli, što je rezultiralo smrću 21 osobe. Ova tragedija ostala je zabeležena kao jedna od najvećih epidemija te vrste sve do 2011. godine. Te godine, u Nemačkoj je došlo do izbijanja epidemije izazvane sojem E. coli O104:H4, koji je bio povezan sa organskim klicama piskavice (fenugreek sprouts). Ova epidemija odnela je 53 života i izazvala veliku paniku širom Evrope.
Nažalost, i dalje dolazi do novih slučajeva trovanja hranom uzrokovanih ovom bakterijom. U 2024. godini, u Sjedinjenim Američkim Državama došlo je do još jednog izbijanja infekcije povezane sa organskim šargarepama uzgojenim u SAD-u. Ovaj incident je rezultirao smrću jedne osobe i desetinama obolelih.
Prevencija i oprez
Kako bi se smanjio rizik od infekcija izazvanih E. coli, neophodno je voditi računa o higijeni ruku, pravilnom pranju i termičkoj obradi hrane. Takođe, regulative o bezbednosti hrane i kontrola kvaliteta u prehrambenoj industriji igraju ključnu ulogu u sprečavanju novih epidemija.
Iako je Escherichia coli neizostavan deo mikroflore ljudskog organizma, pojedini sojevi ove bakterije mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. Zato je važno pratiti smernice za bezbednu pripremu hrane i biti informisan o potencijalnim rizicima.
Na našem sajtu možete pronaći biljne kapi za Ešerihiju Koli, koje pomažu u borbi protiv ove bakterije.
Leave A Comment