Mediko

Lekovito bilje · August 25, 2023

kim

Kim – Carum carvi

Kim je dvogodišnja začinska biljka koja prirodno raste u umerenom pojasu širom Evrope. Ovaj začin ima dugu istoriju i smatra se jednim od najstarijih evropskih začina. Kim je cenjen ne samo kao začin, već i kao lekovita biljka, a njegova upotreba seže unazad do medicinskih knjiga iz 12. i 13. veka.

Seme kima možemo sejati u saksijama kod kuće kako bismo uvek imali pri ruci osvežavajući začin za obogaćivanje supa od povrća, raznih kuvanih jela i sočnih salata. Ovo kuhinjsko blago, koje je posebno korisno za teško svarljive obroke, može se prikupiti u proleće, pre nego što se livada pokosi, ili jednostavno kupiti u prodavnici. Njihov prepoznatljiv ukus čini ih lakim za uočavanje, a dobrobiti za naš stomak su neosporne: jačaju ga, podstiču mokrenje i olakšavaju proces varenja. Njihova dejstva podsećaju na korisna svojstva plodova anisa. Naročito kod žena, kim pokazuje svestrano dejstvo: stimuliše redovnu menstruaciju, olakšava porođajne bolove i podstiče lučenje majčinog mleka.

Dodavanje kima hrani podstiče apetit i varenje, smanjuje nadimanje i gasove, te olakšava disanje. Svakako ga treba koristiti pri pripremi jela od celera i svinjetine, a takođe je odličan za začinjavanje kelja, gulaša, čorbe od cvekle, svežeg kravljeg sira, sira, integralnog hleba i slanih peciva.