Mediko

Blog · March 6, 2023

Orvagil

Koja je razlika izmedju Orvagil i Orvagil D?

Orvagil i Orvagil D su dva leka koji se često propisuju za lečenje infekcija. Oba leka sadrže istu aktivnu supstancu, metronidazol, ali postoji nekoliko razlika između ova dva leka koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom odabira leka za lečenje određene infekcije.

Šta je Orvagil?

Orvagil je lek koji se koristi za lečenje različitih infekcija koje uzrokuju bakterije i protozoe. Metronidazol, aktivna supstanca u Orvagilu, deluje na DNK bakterija i protozoa i sprečava njihovu dalju reprodukciju, što dovodi do smrti mikroorganizama.

Orvagil se koristi za lečenje mnogih infekcija, uključujući infekcije želuca i creva, infekcije urinarnog trakta, infekcije kože, gingivitisa i drugih infekcija. Uobičajena doza Orvagila je 400-500 mg tri puta dnevno tokom 5-7 dana, ali doza se može razlikovati u zavisnosti od vrste infekcije i težine simptoma.

Orvagil D – Šta je to?

Orvagil D je drugačiji oblik metronidazola koji sadrži dodatnu supstancu koja se zove klorheksidin. Klorheksidin je antiseptička supstanca koja se koristi za dezinfekciju i sprečavanje rasta bakterija u ustima i grlu.

Orvagil D se koristi za lečenje infekcija u ustima, grlu i zubima, uključujući gingivitis, stomatitis i druge slične infekcije. Ovaj lek se koristi kao gel za primenu na obolelo područje ili kao oralni gel za primenu na zube i desni.

Razlika između Orvagil i Orvagil D

Iako Orvagil i Orvagil D sadrže istu aktivnu supstancu, postoji nekoliko razlika između ova dva leka.

Indikacije za upotrebu: Orvagil se koristi za lečenje infekcija koje uzrokuju bakterije i protozoa u različitim delovima tela, dok se Orvagil D koristi uglavnom za lečenje infekcija u ustima, grlu i zubima.

Način primene: Orvagil se najčešće uzima oralno u obliku tableta ili kapsula, dok se Orvagil D primenjuje lokalno, kao gel koji se nanosi direktno na obolelo područje u ustima

Izvori:

https://www.zdravlje.gov.rs/tekst/335364/lekovi.php

https://rfzo.rs/index.php/osiguranalica/lekovi-info/lekovi-actual

https://www.alims.gov.rs