Mediko

Blog · March 3, 2023

Šta je vitamin K2 i za šta je dobar

Šta je vitamin K2

Vitamin K je dobro poznat po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi, ali manje poznati vitamin K2 može imati važnu ulogu u zdravlju kostiju ili čak srčanim oboljenjima.

Kada ljudi razmišljaju o vitaminu K, pomisle odmah na inekciju koje bebe dobijaju nakon rođenja, jer njihova tela još ne mogu da proizvedu taj vitamin. Neki možda znaju da je vitamin važan za zgrušavanje krvi, posebno ako su ikada poznavali nekoga na lekovima za razređivanje krvi kao što je varfarin.

Tek poslednjih decenija naučnici su otkrili da vitamini K1 i K2 imaju različite funkcije. Oba imaju uloge prekidača za funkcije u našem telu, ali imaju različite ciljeve.

U jetri vitamin K1 aktivira proteine koji pomažu u koagulaciji krvi. Na primer kada dobijete posekotinu na koži, Vaša koža će obično kratkotrajno krvariti, ali ubrzo prestaje. Bez vitamina K1 koji aktivira ove proteine, naša krv ne bi mogla da se zgruša. Vitamin K1 takođe može imati ulogu u zdravlju kostiju, slično kao i vitamin K2 opisan u nastavku.

Vitamin K2 pomaže u pokretanju procesa izvan jetre, kao što su naše kosti ili krvni sudovi. U krvnim sudovima aktivira protein pod nazivom Matrik Gla-protein (MGP) koji uklanja kalcijum iz sluznice krvnih sudova. Ovo je važno za zdravlje srca, jer je kalcifikacija krvnih sudova faktor rizika za srčana oboljenja. U kostima aktivira osteokalcin, protein koji formira kosti. Važan je nutrijent za zdravlje kostiju jer pomaže našim kostima da crpe kalcijum iz naših krvnih sudova i pretvaraju ga u koštano tkivo.

Za šta je dobar vitamin K2

Smatra se da kalcijum, vitamin D i vitamin K2 deluju sinergistički na zdravlje kostiju. Jednom kada pojedete hranu sa visokim sadržajem kalcijuma i vitamin D vam je pomogao da ga apsorbujete, Vaše telo će imati kalcijum da teče kroz Vaše krvne sudove. Smatra se da vitamin K2 može pomoći našim kostima da izvuku ovaj kalcijum iz našeg krvotoka i deponuju ga u koštano tkivo. Zamislite ga kao blagajnika u banci koji vrši čin deponovanja Vaše plate na Vaš bankovni račun. Vitamin K2 aktivira protein koji uklanja kalcijum iz krvnih sudova što pomaže sprečavanju naslaga koje mogu prouzrokovati blokade u tim krvnim sudovima . Pokazalo se da je veći unos vitamina K2 povezan sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Najbolji izvori vitamina K2 su hrana životinjskog porekla, posebno meso, žumanca i mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti. Mnoge životinje mogu da pretvore vitamin K1 u vitamin K2, zbog čega hrana životinjskog porekla može biti dobar izvor ove hranljive materije.

Neki od najboljih izvora vitamina K2 potiču od mikroba poput bakterija. To znači da su određene fermentisane namirnice kao što su sir, surutka i nato (fermentisana soja) neki od najboljih izvora vitamina K2. Nato sadrži znatno više vitamina K2 nego bilo koji drugi izvor hrane (preko 20 puta više od sira).

Medicinski izvori:

https://khni.kerry.com/news/blog/what-is-vitamin-k2-and-what-role-does-it-have-in-health/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325059