Mediko

Blog · March 6, 2023

akne i bubuljice

Koja je razlika između akni i bubuljica?

Akne i bubuljice su dve vrlo česte kožne promene koje se javljaju tokom adolescencije, ali mogu se pojaviti i kod odraslih osoba. Iako se često koriste kao sinonimi, akne i bubuljice nisu ista stvar i imaju različite uzroke, simptome i načine lečenja.

Akne su kompleksna kožna bolest koja uključuje začepljenje lojnih žlezda, upalu i stvaranje mitesera, papula, pustula i cista. Akne se najčešće javljaju na licu, vratu, leđima, prsima i ramenima, a uzrokuje ih prekomerno izlučivanje sebuma (ulja) iz lojnih žlezda, što stvara idealno okruženje za rast bakterija i upalu kože. Hormonalne promene tokom puberteta, trudnoće ili uzimanje određenih lijekova mogu uticati na proizvodnju sebuma i pogoršati akne.

Simptomi akni uključuju crne i bele mitesere, crvene papule i pustule, upalu, bol i osetljivost na koži. U težim slučajevima, akne mogu dovesti do stvaranja cista, ožiljaka i hiperpigmentacije kože. Lečenje akni uključuje upotrebu topikalnih lekova (kao što su retinoidi, benzoil peroksid i antibiotici), oralnih lekova (kao što su antibiotici i hormoni) i kozmetičkih tretmana (kao što su hemijski piling, mikrodermoabrazija i laserska terapija). U nekim slučajevima, hirurški zahvati poput dermoabrazije ili korekcije ožiljaka mogu biti potrebni kako bi se uklonili tragovi akni.

S druge strane, bubuljice su manje i površnije promene na koži koje se javljaju kada se pore začepe prljavštinom, bakterijama ili mrtvim ćelijama kože. Bubuljice su najčešće prisutne na licu, vratu, leđima i prsima, a uzrokovane su prekomernom proizvodnjom sebuma, hormonskim promenama, stresom, umorom ili lošom prehranom.

Simptomi bubuljica uključuju crvene ili bijele kvržice na koži, bol, svrbež i iritaciju. Bubuljice se obično mogu lečiti korištenjem topikalnih lekova koji sadrže benzoil peroksid, salicilnu kiselinu ili alfa-hidroksilne kiseline.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org