Blog · March 6, 2023

Artrritis artroza

Koja je razlika između artritisa i artroze?

Artritis i artroza su dva različita poremećaja koji utiču na zglobove. Iako oba poremećaja uzrokuju bol, ukočenost i ograničenje pokreta, razlikuju se po uzrocima, simptomima i lečenju.

Artritis se odnosi na upalu zglobova koja može biti uzrokovana različitim uzrocima, uključujući autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, infekcije, traumu i starost. Upala obično uzrokuje oticanje, bol i ukočenost u zahvaćenom zglobu, što može dovesti do gubitka funkcije zglobova.

Artroza (ili osteoartritis) je degenerativna bolest zglobova koja se razvija kada se hrskavica koja oblaže zglobove postupno troši. Bez zaštitne hrskavice, kosti u zglobu trljaju jedna o drugu, uzrokujući bol, ukočenost i ograničenje pokreta. Artroza se obično javlja kod starijih osoba, ali može se pojaviti i kod mladih ljudi nakon povrede zgloba.

Razlike između artritisa i artroze uključuju uzroke, simptome i lečenje. Artritis se obično leči upotrebom protivupalnih lekova, steroida, imunomodulatora i fizikalne terapije. Artroza se obično leči upotrebom lekova za ublažavanje bola, fizikalne terapije, gubitka težine i hirurških zahvata poput zamene zgloba.

U svakom slučaju, dijagnozu i lečenje artritisa i artroze treba sprovoditi kvalifikovani lekar na temelju kliničke slike i drugih relevantnih faktora.