Blog · June 21, 2023

kozna oboljenja

Kožna oboljenja: uzroci, simptomi i tretmani

Koža je naš najveći organ i često je izložena raznim faktorima koji mogu izazvati različita oboljenja. Kožna oboljenja mogu biti neugodna i uticati na našu svakodnevnu funkcionalnost i samopouzdanje. U ovom blog tekstu, istražujemo neka od najčešćih kožnih oboljenja, njihove uzroke, simptome i dostupne tretmane.

Akne – muka adolescenata

Akne su jedno od najčešćih kožnih oboljenja, posebno među adolescentima. Ova stanja se javljaju kada su lojne žlezde u koži preterano aktivne, uzrokujući začepljenje pora. Rezultat toga su mitiseri, bubuljice i upalne lezije.

Simptomi akni uključuju crvenilo, oticanje i bolnost na zahvaćenim područjima kože. Iako se akne često pojavljuju na licu, mogu se javiti i na leđima, grudima i drugim delovima tela.

Tretmani za akne variraju od over-the-counter proizvoda koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, do propisanih lekova kao što su retinoidi ili antibiotici. U nekim slučajevima, dermatolozi mogu preporučiti i postupke poput hemijskog pilinga ili laserske terapije.

Dermatitis – kožna reakcija na okolinu

Dermatitis se odnosi na upalne reakcije kože koje se javljaju kao odgovor na kontakt sa određenim supstancama ili alergenima. Najčešći oblik dermatitisa je atopijski dermatitis, koji je hroničan i često se javlja kod osoba sa predispozicijom ka alergijskim reakcijama.

Simptomi dermatitisa uključuju suvu, svrbljivu kožu, crvenilo, plikove, ispucalu kožu i osip. Trigere dermatitisa mogu činiti određeni mirisi, sapuni, deterdženti, metali ili biljke.

Tretmani za dermatitis obično uključuju upotrebu hidratantnih krema, lokalnih kortikosteroida za ublažavanje upale, kao i izbegavanje okidača koji izazivaju reakciju kože.

Psorijaza – hronična kožna bolest

Psorijaza je autoimuno oboljenje koje uzrokuje brzi rast ćelija kože, što rezultuje pojavom crvenih, ljuskastih mrlja na površini kože. Ova kožna bolest može se javiti na bilo kom delu tela, uključujući skalp, laktove, kolena, leđa i nokte.

Simptomi psorijaze uključuju crvenilo, ljuskavost, svrab i bol. Osobe sa psorijazom takođe mogu iskusiti fizičke nelagodnosti i emocionalni stres zbog vidljivosti ovih promena na koži.

Trenutno, nema leka za psorijazu, ali postoje tretmani koji mogu kontrolisati simptome i ublažiti neugodnosti. Topikalni preparati, kao što su kortikosteroidne kreme ili krema na bazi vitamina D, mogu se koristiti za smanjenje upale i ljuskavosti. Sistemski lekovi, kao što su metotreksat ili biološki lekovi, takođe se koriste u težim slučajevima psorijaze.

Prirodno rešenje za kožne bolesti

Kada je reč o tretiranju kožnih bolesti, mnogi ljudi traže prirodne alternative. Jedan takav proizvod je melem za kožne bolesti. Melemi su formulacije koje kombinuju prirodne sastojke poput biljnih ulja, voska i ekstrakata kako bi pružili hidrataciju, umirili iritaciju i ublažili simptome različitih kožnih oboljenja.

Melemi za kožne bolesti mogu biti korisni kao dopuna standardnim tretmanima, ali je važno konsultovati se sa dermatologom pre upotrebe. Oni mogu pružiti privremeno olakšanje simptoma, ali ne mogu zameniti lekove ili medicinske tretmane koje je propisao stručnjak.