Lekovi · June 29, 2023

pavloviceva mast

Pavlovićeva mast

Upotreba

Pavlovićeva mast je veoma korisna kako za negu kože dece, tako i za odrasle. Kod dece, njena primarna uloga je zaštita kože od iritacija koje mogu nastati usled znojenja, urina ili fecesa. Može se koristiti već od prvog dana života.

Iako odrasli obično nemaju iste probleme kao deca, ova krema im pruža olakšanje od iritacija na koži prepona i zadnjice, uključujući okolna područja. Odrasli takođe mogu koristiti ovu kremu za tretiranje suve kože, negu kože nakon sunčanja, kao bazu za druge dermatološke preparate i čak za negu kože sa strijama.

Pavlovićeva mast je danas dostupna ne samo u Srbiji, već i u širem regionu i mnogim zemljama sveta. 2011. godine, proizvod “Originalna Pavlovićeva mast” je dobio Halal sertifikat, što je omogućilo Laboratoriji Dr Pavlović izvoz ove kreme čak i u arapske zemlje.

Sastav i delovanje

Pavlovićeva mast se ističe svojom izuzetnom delotvornošću, zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka poput borne kiseline, cink oksida i talka, koji aktivno deluju na kožu. Kao pomoćna komponenta, krema sadrži bezvodni lanolin koji pruža hidrataciju i mekoću.

Sastojci Pavlovićeve masti imaju sledeće dejstvo:

  • Vazelin: štiti i omekšava kožu.
  • Lanolin i tečni parafin: deluju kao okluzivi i zamašćivači, sprečavajući direktni kontakt kože sa urinom, znojem i fecesom kod osetljive dečje kože.
  • Cink oksid i talk: imaju adstringentno i adsorbentno dejstvo.
  • Bisabolol: aktivna komponenta koja deluje antinflamatorno, umirujuće i blago antiseptično na osetljivu kožu beba.
  • Masne materije u formulaciji masti pružaju okluzivni efekat, čime se očuvava i regeneriše nedovoljno razvijena kožna barijera kod beba. To smanjuje transepidermalni gubitak vode iz kože i usporava isušivanje, čime se koža indirektno hidrira iznutra.

Važno je napomenuti da tokom svog dugogodišnjeg postojanja, Pavlovićeva mast nikada nije izazvala alergijske reakcije niti neželjena dejstva.