Mediko

Lekovito bilje · September 4, 2023

peršun

Peršun – Petroselinum hortense

Još u starom Rimu, Rimljani su peršun davali gladijatorima kako bi stekli snagu i brže reflekse. Pretpostavlja se da mu je poreklo iz Španije, a danas raste po celom svetu.

Biljka je bogata vitaminima i mineralima. Lekovite osobine peršuna se ogledaju u tome da pomaže prilikom problema sa varenjem i stomakom. Samo male količine peršuna mogu biti od pomoći.

Cela biljka deluje kao diuretik i pomaže pri izlučivanju otrovnih materija iz organizma. Upotreba peršuna preporučuje se kod bolesti jetre, problema sa celulitom, u slučaju gihta ili problema sa bubrezima.

U kuhinji se upotrebljavaju koren i listići peršuna. Takođe se upotrebljava i u dekorativne svrhe, ali takođe se može i on pojesti. Kao začin, upotrebljava se vrsta peršuna sa glatkim listovima, jer ima izrazitiji ukus i više arome.

Sitno seckani peršun se uklapa gotovo u svako slano jelo. Koristi se kao začin za sve supe, povrće, jela sa mesom, umake, ribu. Peršun se uglavnom kuva zajedno sa jelom, a u vidu začina se dodaje hrani neposredno pre posluživanja.