Mediko

Lekovito bilje · September 21, 2023

pitoma majcina dusica

Pitoma majčina dušica – Thymus vulgaris

Pitoma majčina dušica, ili timijan, je veoma mirisna biljka sa žbunastim stabljikama i uskim, sivo-zelenim, zimzelenim listovima. Prirodno stanište joj je Mediteran, a Benediktinci su ga u 11. veku raširili po Evropi.

Čaj od majčine dušice preporučuje se kao lek protiv bolesti disajnih organa, astme, kašlja, kao i za ublažavanje grčeva u želucu i crevima. Majčina dušica takođe ima antiseptička svojstva i jača imuni sistem, pa redovnom konzumacijom, bilo ispijanjem čaja ili dodavanjem u ishranu, možemo izbeći bolesti poput gripa tokom epidemija i prehlada. Zbog svojih diuretičkih svojstava, majčina dušica pomaže kod problema s bubrezima i bešikom, a takođe se koristi i za kupke kako bi se lečio rahitis.

Majčina dušica se dodaje jelima od mesa, krompiru, čorbi, jelima od mahunarki, paradajzu i začinjenim sosevima. Koristimo ga i kao nadev za piletinu. Jela treba začiniti majčinom dušicom već na početku kuvanja, a ako koristimo suvu biljku, treba je manje koristiti jer je jača od sveže. Majčina dušica se dobro kombinuje sa peršunom, lovorovim listom i lukom.