Mediko

Blog · December 13, 2023

propolis

Propolis kao prirodni lek

Da li ste znali da pčele ne stvaraju samo med? Još jedan neverovatan proizvod koji dolazi iz košnice je propolis, poznat i kao pčelinji lepak. Ovaj prirodni materijal koji pčele proizvode pokazao se kao izuzetno koristan za ljudsko zdravlje, često se koristi kao lek i dodatak ishrani. U nastavku ćemo istražiti neke od neverovatnih svojstava propolisa i kako ga možete iskoristiti u svakodnevnom životu.

Šta je propolis?

Propolis je smolasta supstanca koju pčele proizvode mešanjem svojih izlučevina sa smolama drveća. Ova moćna smesa koristi se za zatvaranje pukotina u košnici, pravljenje barijera protiv bakterija i virusa, kao i za održavanje čistoće unutar košnice. Međutim, ovo nije samo korisno za pčele.

Koja su lekovita svojstva propolisa?

Antibakterijsko delovanje: Propolis je poznat po svojim snažnim antibakterijskim svojstvima. Istraživanja su pokazala da može pomoći u borbi protiv različitih bakterijskih infekcija.

Antiinflamatorno dejstvo: Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, propolis može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma različitih bolesti.

Antioksidativna svojstva: Propolis je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima.

Podrška imunološkom sistemu: Redovna konzumacija propolisa može ojačati imunološki sistem, čineći organizam otpornijim na razne bolesti.

Zaštita dd prehlade i gripa: Redovna konzumacija propolisa može pružiti dodatnu zaštitu od respiratornih infekcija. Njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma prehlade i gripa.

Kako koristiti propolis?

  • Tinktura propolisa – Možete napraviti tinkturu propolisa dodavanjem nekoliko kapi u čašu vode. Ovo može poslužiti kao prirodni tonik za jačanje imunološkog sistema.
  • Masti i kreme – Propolis se često koristi kao sastojak u kozmetičkim proizvodima zbog svojih blagotvornih efekata na kožu. Masti i kreme sa propolisom mogu pomoći u lečenju kožnih problema.
  • Dodatak ishrani – Propolis se može naći u obliku dodataka ishrani, kao kapsule ili tablete, a takođe i u vidu kapi. Mnogi propolis dodaju i u čaj. Ovo je praktičan način da iskoristite njegove zdravstvene prednosti.

Prednosti propolisa za respiratorni sistem

Istraživanja su pokazala da propolis može imati povoljan uticaj na respiratorni sistem. Njegova antibakterijska svojstva mogu pomoći u borbi protiv infekcija disajnih puteva, dok antiinflamatorna dejstva mogu smanjiti upalu i olakšati disanje. Različite studije sugerišu da propolis može biti posebno koristan u prevenciji i lečenju respiratornih infekcija poput prehlade i gripa.

Recepti sa propolisom

  • Propolisni sirup: Pomešajte tinkturu propolisa sa sirovim medom i vodom kako biste napravili prirodni sirup. Ovo može poslužiti kao efikasan način za jačanje imunološkog sistema tokom zimskih meseci.
  • Propolisni sprej za grlo: Dodajte nekoliko kapi tinkture propolisa u vodu i koristite kao sprej za grlo. Ova jednostavna formula može pomoći u ublažavanju iritacije grla i smanjenju rizika od infekcija.
  • Propolisna mast za disajne puteve: Pomešajte propolis sa kokosovim uljem i nekoliko kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Ova mast može se naneti na grudni koš kako bi se olakšalo disanje kod prehlade ili kašlja.