Blog · December 14, 2023

Dr Will Bulsiewicz gastroenterolog

Dr Will Bulsiewicz u intervjuu: Šta je dijeta sa niskim FODMAP-om?

Dr Will Bulsiewicz je gastroenterolog i u ovom intervjuu je govorio o FODMAP dijeti i njenom uticaju na zdravlje digestivnog sistema. Dr Bulsiewicz, stručnjak za gastroenterologiju, delio je svoje duboko razumevanje ove dijete i njene implikacije na mikrobiom creva.

Doktor je započeo razgovor objašnjavajući osnovne principe FODMAP dijete. “FODMAP je akronim koji označava fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole”, objasnio je dr Bulsiewicz. To su fermentabilni ugljeni hidrati koji se nalaze u određenim namirnicama i mogu izazvati probleme u varenju.

Dr Bulsiewicz je naveo da je “FODMAP banda” grupa fermentabilnih ugljenih hidrata identifikovana početkom 2000-ih od strane naučnika na Monash univerzitetu u Australiji. “Otkrili su da postoji veliki broj ljudi koji se bore sa varenjem ovih nutrijenata”, dodao je.

Tokom razgovora, dr Bulsiewicz je istakao pet kategorija FODMAP-a koje se nalaze u voću, mlečnim proizvodima, leguminozama, žitaricama i voću. Objasnio je da ovi fermentabilni ugljeni hidrati zahtevaju varenje i sve dok se ne svare, ne apsorbuju se dobro u crevima.

Na pitanje zašto su ove dve različite vrste hrane grupisane zajedno i kako FODMAP utiče na varenje, dr Bulsiewicz je pojasnio da iako se ove namirnice čine različitim funkcionalno, povezuje ih prisustvo FODMAP-a. Ovi ugljeni hidrati zahtevaju varenje i sve dok se ne svare, mogu izazvati simptome poput nadimanja, gasova i proliva.

U daljem nastavku, dr Bulsiewicz je podelio informacije o tome kako FODMAP dijeta funkcioniše i ko bi trebalo da je razmatra. Naglasio je da je ova dijeta namenjena ljudima sa gastrointestinalnim problemima poput sindroma iritabilnog creva ili upalnih bolesti creva.

Kada je reč o samoj dijeti, dr Bulsiewicz je istakao da nije reč o trajnom izbacivanju određenih namirnica, već o procesu prilagođavanja i ponovnog uvođenja. Njegov savet je da nakon stabilizacije gastrointestinalnih problema, sledeći korak bude postepeno ponovno uvođenje visokih FODMAP namirnica kako bi se identifikovalo koje tačno izazivaju simptome.

Dr Bulsiewicz je naveo da je uobičajeni proces ove dijete usklađivanje sa raznovrsnom ishranom. Sistem za varenje je adaptabilan, i uz vreme i stručno vođstvo, može se naučiti da podnosi i uživa u širokom spektru FODMAP namirnica.

Na kraju, dr Bulsiewicz je naglasio da FODMAP dijeta nije namenjena gubitku težine i da može imati negativne posledice po unos određenih hranljivih materija. Preporučio je da se ljudi koji razmatraju ovu dijetu konsultuju sa lekarom i nutricionistom.