Bolesti · November 9, 2023

Šarlah

Šarlah – šifra bolesti A38

MKB grupa bolestiŠifra bolestiDijagnozaLatinski naziv
Zarazne i parazitarne bolestiA38ŠarlahScarlatina

Šarlah – šifra bolesti A38: Simptomi, dijagnoza i liječenje

Šarlah je bakterijska infekcija uzrokovana Streptococcus pyogenes bakterijom. Ovdje su ključne informacije o simptomima, dijagnozi i liječenju ove bolesti.

Simptomi šarlaha

Simptomi šarlaha uključuju pojavu karakterističnog osipa po koži, crvenilo grla, visoku temperaturu, bolove u tijelu, glavobolju i opću slabost. Osip može biti grimizno-crvene boje i nalazi se na koži cijelog tijela, slično osipu od sunca.

Dijagnoza šarlaha

Dijagnoza šarlaha obično se postavlja na temelju fizičkog pregleda, simptoma i brzog testa grla. Liječnik također može uzeti bris grla radi potvrde prisutnosti Streptococcus pyogenes bakterije.

Liječenje šarlaha

Liječenje obično uključuje antibiotike, poput penicilina ili amoksicilina, kako bi se eliminirala bakterijska infekcija. Važno je uzeti kompletan tijek antibiotika kako bi se spriječila recidivna infekcija ili komplikacije.

Prevencija šarlaha

Prevencija šarlaha uključuje održavanje dobrih higijenskih navika, kao što su redovito pranje ruku i izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta s oboljelima. Također je važno educirati ljude o simptomima i pravodobnom traženju medicinske pomoći.