Mediko

Blog · March 15, 2023

Šta je vitamin B2 i za šta je dobar

Šta je vitamin B2

Vitamin B2, ili riboflavin, prirodno je prisutan u hrani i dostupan je kao suplement. Bakterije u crevima mogu proizvesti male količine riboflavina, ali nedovoljno da zadovolje potrebe u ishrani. Riboflavin je ključna komponenta koenzima uključenih u rast ćelija, proizvodnju energije i razgradnju masti, steroida i lekova. Najveći deo riboflavina se koristi odmah i ne skladišti se u telu, pa se višak količine izlučuje urinom. Višak riboflavina u ishrani, obično iz suplemenata, može prouzrokovati da urin postane svetlo žut.

Riboflavin (vitamin B2) je neophodan za razgradnju ugljenih hidrata, proteina i masti. Takođe omogućava da vaše telo koristi kiseonik.

Nedostatak riboflavina može dovesti do svraba i peckanja očiju, osetljivosti očiju na svetlost, bolnog jezika, svraba i ljuštenja kože na nosu i skrotumu i čireva u ustima. Vaš lekar može da leči ovo stanje tako što će vam prepisati riboflavin.

Pored toga, riboflavin se može davati bebama sa visokim nivoom bilirubina u krvi (hiperbilirubinemija).

Povećanu potrebu za riboflavinom treba da odredi vaš zdravstveni radnik. Oralni oblici riboflavina su dostupni bez recepta.

Za šta je dobar vitamin B2

Riboflavin pomaže mnogim enzimima u različitim svakodnevnim funkcijama u celom telu, a nedostatak može dovesti do zdravstvenih problema.

Riboflavin deluje na smanjenje oksidativnog stresa i upale nerava, koji doprinose migrenskim glavoboljama. Vitamin je takođe potreban za normalne aktivnosti mitohondrija; migrene su ponekad uzrokovane mitohondrijalnim abnormalnostima u mozgu.

Riboflavin reguliše cirkulišući nivo homocisteina, aminokiseline koja ulazi u ishranu iz hrane životinjskog porekla kao što je meso. Visok nivo homocisteina u krvi je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Riboflavin radi sa drugim vitaminima B kao što su B6, folna kiselina i B12 kako bi razbili homocistein u telu. Studije na životinjama pokazuju da se poremećaji mozga i srca i neki karcinomi mogu razviti zbog dugotrajnog nedostatka riboflavina.

Vitamin B2 može pomoći u lečenju dijareje, groznice, bolesti creva, oboljenja jetre, prekomerno aktivne štitaste žlezde, nekih infekcija i povreda kao i u ublažavanju stresa i njegovih posledica.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/riboflavin-vitamin-b2/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/riboflavin-oral-route/description/drg-20065810