Mediko

Blog · March 15, 2023

Šta je vitamin B1 i za šta je dobar

Šta je vitamin B1

Tiamin ili vitamin B1 je vitamin rastvorljiv u vodi koji se prirodno nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u hranu i prodaje kao suplement. Tiamin igra vitalnu ulogu u rastu i funkcionisanju različitih ćelija. Samo male količine se skladište u jetri, tako da je potreban svakodnevni unos hrane bogate tiaminom.

Tiamin (vitamin B 1) je potreban za razgradnju ugljenih hidrata. Nalazi se u raznim namirnicama, uključujući žitarice (od celog zrna i obogaćene), grašak, pasulj, orašaste plodove i meso (posebno svinjetinu i govedinu). Određena hrana i pića poput čaja, školjki i sirove ribe sadrže tiaminaze ili enzime koji deaktiviraju tiamin, ali razvoj nedostatka tiamina usled jedenja ove hrane je izuzetno retkost.

Tiamin se uništava kuvanjem na visokoj temperaturi ili dugim vremenom kuvanja. Takođe se rastvara u vodi i izgubiće se ukoliko se izbaci voda u kojoj je hrana kuvana ili potapana. Takođe se može ukloniti tokom industrijske prerade, kao što je rafinisani beli hleb i pirinač. Zbog toga se tiamin dodaje u mnoge hlebove i žitarice koje su podvrgnute preradi.

Povećanu potrebu za tiaminom treba da odredi vaš zdravstveni radnik.

Injekcioni tiamin se daje samo od strane ili pod nadzorom vašeg zdravstvenog radnika. Drugi oblici tiamina su dostupni bez recepta.

Za šta je dobar vitamin B1

Vitamin B1 može pomoći u lečenju dijareje, groznice, bolesti creva, oboljenja jetre, prekomerno aktivne štitaste žlezde kao i u ublažavanju stresa i njegovih posledica.

Pošto je tiamin uključen u nekoliko osnovnih ćelijskih funkcija i razgradnju hranljivih materija za energiju, nedostatak može dovesti do različitih problema u mozgu i srcu koji zahtevaju stalno snabdevanje energijom.

Nedostatak tiamina može dovesti do abnormalnih motoričkih funkcija u srcu. Kongestivna srčana insuficijencija je stanje koje sprečava srce da pravilno pumpa krv u ostatak tela. Istraživanja su pokazala da nedostatak tiamina može dovesti do neuroloških problema kao što je kognitivni pad.

Nedostatak tiamina može dovesti do stanja koje se zove beriberi. Znaci bolesti beri-beri uključuju gubitak apetita, zatvor, slabost mišića, bol ili peckanje u rukama ili nogama i moguće oticanje stopala ili potkolenica. Pored toga, ako je ozbiljan, nedostatak tiamina može izazvati mentalnu depresiju, probleme sa pamćenjem, slabost, kratak dah i ubrzan rad srca. Vaš zdravstveni radnik može ovo lečiti tako što će vam prepisati tiamin. Tiamin se takođe može koristiti za druga stanja koja odredi vaš zdravstveni radnik.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b1/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/thiamine-oral-route-injection-route/description/drg-20066328