Mediko

Blog · March 22, 2023

Šta je vitamin B7 i za šta je dobar

Šta je vitamin B7

Vitamin B7 možete prepoznati po popularnom imenu biotin. To je vitamin B rastvorljiv u vodi koji se prirodno nalazi u nekim namirnicama, kao i u suplementima. Biotin igra vitalnu ulogu u pomaganju enzimima da razgrađuju masti, ugljene hidrate i proteine u hrani. Neophodan je za stvaranje masnih kiselina i glukoze, koje telo koristi kao gorivo. Takođe je važan za metabolizam aminokiselina i ugljenih hidrata. Takođe pomaže u regulisanju signala koje šalju ćelije i aktivnosti gena.

Biotin se nalazi u raznim namirnicama, uključujući goveđu jetru, kuvana jaja, avocado, karfiol, losos, šargarepu, banane, sojino brašno, žitarice, kvasac, orašaste plodove i semenke. Sadržaj biotina u hrani se smanjuje kuvanjem i konzerviranjem.

Nedostatak biotina je retkost. Međutim, ako se pojavi, može dovesti do osipa na koži, gubitka kose, visokog nivoa holesterola u krvi i problema sa srcem.

Povećanu potrebu za biotinom treba da odredi vaš zdravstveni radnik.

Za šta je dobar vitamin B7

Suplementi biotina se često koriste u tretmanima za smanjenje gubitka kose i za promociju zdrave kose, kože i noktiju. Iako nedostatak biotina sigurno može dovesti do gubitka kose i problema sa kožom ili noktima, dokazi koji pokazuju korist suplementacije su neubedljivi.

Alkoholizam može povećati rizik od nedostatka biotina i mnogih drugih hranljivih materija jer alkohol može blokirati njihovu apsorpciju, a takođe i zato što je zloupotreba alkohola generalno povezana sa lošim unosom ishrane.

Oko trećine trudnica pokazuje blagi nedostatak biotina uprkos tome što jedu adekvatne unose, iako tačan razlog nije jasan.

Simptomi koji se javljaju sa nedostatkom biotina su tanjenje kose, ljuskavi osip na koži oko očiju, nosa, usta, krhki nokti, toksičnost.

Nijedan dokaz kod ljudi nije pokazao toksičnost biotina čak i uz velike unose. Pošto je rastvorljiv u vodi, svaki višak će izaći kroz urin. Ne postoji utvrđena gornja granica ili nivo toksičnosti za biotin.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/biotin-vitamin-b7/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/biotin-oral-route/description/drg-20062359