Blog · March 22, 2023

Šta je vitamin B9 i za šta je dobar

Šta je vitamin B9

Folna kiselina je prirodni oblik vitamina B9, rastvorljiv u vodi i prirodno se nalazi u mnogim namirnicama. Takođe se dodaje u hranu i prodaje kao dodatak u obliku folne kiseline; ovaj oblik se zapravo bolje apsorbuje od onog iz izvora hrane. Folat pomaže u formiranju DNK i RNK i učestvuje u metabolizmu proteina. On igra ključnu ulogu u razbijanju homocisteina, aminokiseline koja može imati štetne efekte u telu ako je prisutna u velikim količinama. Folat je takođe potreban za proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca i kritičan je tokom perioda brzog rasta, kao što su trudnoća i razvoj fetusa.

Nedostatak folne kiseline može dovesti do anemije. Vaš zdravstveni radnik može ovo da leči tako što će vam prepisati folnu kiselinu.

Neki uslovi mogu povećati vašu potrebu za folnom kiselinom. Oni uključuju: alkoholizam, anemiju, dijareju, groznicu, hemodijalizu, bolesti creva, oboljenje jetre, stres. Pored toga, nekoj novorođenčadi će možda biti potrebna dodatna folna kiselina.

Veliki broj namirnica prirodno sadrži folat, ali oblik koji se dodaje hrani i suplementima, folna kiselina, se bolje apsorbuje. Dobri izvori folata su: tamnozeleno lisnato povrće (repa, spanać, zelena salata, špargle, prokelj, brokoli), pasulj, kikiriki, suncokret, sveže voće, voćni sokovi, integralne žitarice, jetra, jaja.

Povećanu potrebu za folnom kiselinom treba da odredi vaš zdravstveni radnik. Folna kiselina za injekcije se daje od strane ili pod uputstvima vašeg zdravstvenog radnika. Drugi oblik folne kiseline je dostupan bez recepta.

Za šta je dobar vitamin B9

Folat i vitamin B12 igraju ključnu ulogu u pretvaranju homocisteina u metionin, jedan od 20-ak građevinskih blokova od kojih telo gradi nove proteine. Bez dovoljno folata, vitamina B6 i vitamina B12, ovaj proces konverzije postaje neefikasan i nivoi homocisteina se povećavaju. Sa druge strane, nivoi homocisteina opadaju sa povećanjem unosa folata, vitamina B6 i vitamina B12. Većina studija povezuju visoke nivoe homocisteina sa skromnim povećanjem rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Folat igra ključnu ulogu u rastu ćelija i izgradnji DNK, složenog molekula koji formira naš genetski plan. Veruje se da folat može igrati ulogu i u suzbijanju nekih vrsta ranih karcinoma, kao i u napredovanju utvrđenih karcinoma ako se koriste visoke doze folne kiseline.

Neke studije su otkrile da folna kiselina koju žene uzimaju pre nego što zatrudne i tokom rane trudnoće može smanjiti šanse za određene defekte pri rođenju (defekti neuralne cevi).

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/folic-acid-oral-route-injection-route/description/drg-20063897