Blog · March 1, 2023

vitamin D

Šta je vitamin D i za šta je dobar

Šta je vitamin D

Vitamin D je hranljiva materija potrebna vašem telu za izgradnju i održavanje zdravih kostiju. To je zato što vaše telo može da apsorbuje kalcijum, primarnu komponentu kostiju, samo kada je prisutan vitamin D. Vitamin D takođe reguliše mnoge druge ćelijske funkcije u vašem telu. Njegova antiinflamatorna, antioksidativna i neuroprotektivna svojstva podržavaju zdravlje imuniteta, funkciju mišića i aktivnost moždanih ćelija.

Vitamin D se prirodno ne nalazi u mnogim namirnicama, ali ga možete dobiti iz obogaćenog mleka, obogaćenih žitarica i masnih riba kao što su losos, skuša i sardine. Vaše telo takođe proizvodi vitamin D kada direktna sunčeva svetlost pretvara hemikaliju u vašoj koži u aktivni oblik vitamina (kalciferol).

Količina vitamina D koju vaša koža proizvodi zavisi od mnogih faktora, uključujući doba dana, godišnje doba, geografsku širinu i pigmentaciju kože. U zavisnosti od toga gde živite i vašeg načina života, proizvodnja vitamina D može se smanjiti ili potpuno izostati tokom zimskih meseci. Krema za sunčanje, iako je važna za sprečavanje raka kože, takođe može smanjiti proizvodnju vitamina D.

Nekoliko namirnica je prirodno bogato vitaminom D3. Najbolji izvori su meso masne ribe i ulja riblje jetre. Manje količine se nalaze u žumancima, siru i goveđoj jetri. Određene pečurke sadrže malo vitamina D2. Pored toga, neke komercijalno prodate pečurke sadrže veće količine D2 zbog namernog izlaganja visokim količinama ultraljubičastog svetla. Mnoge namirnice i suplementi su obogaćeni vitaminom D kao što su mlečni proizvodi i žitarice.

Za šta je dobar vitamin D

Bez vitamina D vaše kosti mogu postati meke, tanke i lomljive. Nedovoljna količina vitamina D takođe je povezana sa osteoporozom. Ako ne dobijate dovoljno vitamina D putem sunčeve svetlosti ili izvora ishrane, možda će vam trebati dodaci vitamina D.

Nedostatak vitamina D može nastati usled nedostatka u ishrani, loše apsorpcije ili metaboličke potrebe za većim količinama. Ako neko ne jede dovoljno vitamina D i ne dobija dovoljno izlaganja ultraljubičastom suncu tokom dužeg perioda (pogledajte gornji odeljak), može nastati nedostatak. Ljudi koji ne tolerišu ili ne jedu mleko, jaja i ribu, kao što su oni sa intolerancijom na laktozu ili koji prate vegansku ishranu, imaju veći rizik od nedostatka.

Uziman u odgovarajućim dozama, vitamin D se generalno smatra bezbednim.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792