Vlašac je začin koji se upotrebljava samo svež i svaka domaćica bi trebalo da ga ima pri ruci i da ga koristi.
Može se gajiti u saksiji za cveće. Zapravo, vlašac je idealna biljka za to jer se može orezivati cele godine, a ako je redovno zalivamo, uspevaće nekoliko godina. Vlašac bolje raste u polusenci nego na suncu. Miris vlašca sličan je mirisu luka, a sadrži slične sastojke kao i njegovi rođaci beli luk i luk.
Ova biljka pobuđuje apetit i poboljšava varenje. S obzirom da sadrži gvožđe i arsen, pogodna je da se stalno konzumira zahvaljujući čemu se može poboljšati krvna slika. Važno je da se pojede u manjim količinama, jer je u većim štetan.
U rano proleće, dok još uvek nema salate, vlašac može zadovoljiti potrebu za vitaminima.
Porcija svežeg kravljeg sira sa seckanim vlašcem i integralnim hlebom odličan je večernji obrok. Mora se naglasiti da kuvanjem vlašac gubi mnogo lekovitih sastojaka, pa se zato jelu dodaje neposredno pre posluživanja.
Vlašcem se mogu začiniti: jaja, sveži kravlji sir i puter, supe od povrća, razni sosevi, salata od pradajza, krastavca i zelena salata.